Kaunissaaren vesijohto on luvanhakuvaiheessa – Merenpohjaan tulee kaikkiaan noin 12 kilometriä putkea

Pyhtään kunnanhallitus käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan. Jos hanke etenee suunnitellusti, työt alkavat touko-kesäkuussa

Tarja Särkkä

Pyhtään Kaunissaaren kesäidylli on monille tuttu. Nyt saaren vesihuolto on helpottumassa, kun saareen rakennetaan vesijohto mantereelta.
Pyhtään Kaunissaaren kesäidylli on monille tuttu. Nyt saaren vesihuolto on helpottumassa, kun saareen rakennetaan vesijohto mantereelta.

Vesijohdon rakentaminen Pyhtään Kaunissaareen on edennyt luvanhakuvaiheeseen. Kymen Vesi Oy:n lupahakemus on paraikaa aluehallintoviraston käsittelyssä.

Pyhtään kunta on saanut aluehallintovirastolta vesilupaan liittyvän lausuntopyynnön. Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi viikon maanantaina. Päätösehdotuksen mukaan kunta on puoltamassa hankkeen toteuttamista.

Teräsbetonipainoilla merenpohjaan

Kymen Veden suunnitelmissa vesijohto kulkee Kaunissaareen Kotkan Mussalon Hanskinmaan teollisuusalueelta.

Muovinen vesijohto sijoitetaan merenpohjaan teräsbetonipainoilla painotettuna. Paikoitellen putken alle ja päälle saatetaan kasata tasauskerros luonnonkiviaineksesta. Rantautumispäissä putki kaivetaan maaperään.

Pääasiassa 20–30 metrin syvyyteen

Uutta vedenalaista vesijohtoa rakennetaan kaikkiaan noin 12 kilometriä. Suunnitellusta putkireitistä on jo tehty esikartoitus. Sen mukaan meren syvyys vaihtelee reitillä nollasta reiluun 30 metriin ja pääasiallinen syvyys on 20:n ja 30 metrin välillä.

Esikartoituksen mukaan syvyysalue on putkireitille suotuisa. Aallokon vaikutus pienenee yli 20 metrin syvyydessä. Toisaalta reitillä ei ole niin syviä kohtia, ettei niihin voitaisi mennä sukeltamalla.

Kymen Vesi suunnittelee aloittavansa vesijohdon rakentamisen touko–kesäkuussa. Hanke on määrä toteuttaa tämän vuoden aikana.

Nykyinen järjestelmä ei toimi eikä riitä

Tätä nykyä Kaunissaaressa on kaksi Kymen Veden omistamaa kaivoa. Kesän kuivina aikoina ja suuren vedenkulutuksen aikaan kaivojen antoisuus ei ole riittänyt saaren todellisen vedentarpeeseen. Myös veden laadussa on ollut ongelmia.

Saarella on 60 vesijohtoverkkoon liitettyä kiinteistöä. Vesijohdon rakentamisen jälkeen määrän ennustetaan kasvavan 80:een.

Vesiputken vetämisen Mussalosta Kaunissaareen on laskettu maksavan noin 500 000 euroa. Puolet summasta kattaa ELY-keskuksen myöntämä avustus.