Aurinkosähkön takaisinmaksuaikaa vähätellään

Postissa tuli joka kotiin jaettuna Kymenlaakson Sähkön (KSOY) asiakaslehti Kymppi. Lehdessä oli useampi juttu aurinkosähköstä.

Kympin kunniaksi on sanottava , ettei se sortunut niihin aurinkosähkö-juttujen vakiovalheisiin kuten ” järjestelmä maksaa itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa”.

Lehden kysymys-osastolla tiedusteltiin: ” Voiko (aurinkosähköjärjestelmän) tuottoa jotenkin arvioida”. Lehti vastasi vastaamatta: ”2 700 KWh”. Tuohan ei Matti Meikäläiselle sano yhtään mitään.

Lasken tähän lehdessä olleen 3.18 kW:n järjestelmän takaisinmaksuajan TMA. Järjestelmä maksaa 6 500 euroa, kotitalousvähennys on 700 euroa, tuotto optimioloissa (katto suoraan etelään, kallistuskulma noin 40 astetta, ei varjostuksia) 2 800 kilowattituntia vuodessa..

Vuosisäästö, 2800kWh x 10 senttiä/kWh (5 senttiä energia, 2,1 senttiä siirto, 2,8 senttiä sähkövero), on 280 euroa vuodessa.

Normiperhe (ei esimerkiksi 40 kuution uima-allasta pihalla vaatimassa jatkuvaa lämmitystä) pystyy käyttämään aurinkosähköstään vain noin 30 prosenttia eli 70 prosenttia on myytävä eli annettava verkkoon. Lähde:professori Peter Lund.

Utopiatapauksessa, jossa koko tuotto käytettäisiin itse, TMA on (6500€-800€)/280€/vuosi) 20,36 vuotta. Vaikka laskussa ei otettu huomioon inverttereiden vaihtoa, noin kerran 10 vuodessa, tai pääomalle korkoa, sijoitus on taloudellisesti täysin järjetön.

Jos lasketaan todellisen kulutusprofiilin mukaan, 70 prosenttia verkkoon, nousee TMA ilman huoltoja ja korkoja noin 30 vuoteen. Jos katto ei ole optimisuunnassa tai -kaltevuudessa, TMA nousee noin 40 vuoteen.

Näitä järjestelmiä myydään hyvää tarkoittaville ihmisille antamalla ymmärtää heidän näin osallistuvan hiilidioksidipäästöjen vähennykseen, mutta eivät vähennä itikan henkäyksenkään vertaa.

Seppo Viljakainen, Kotka