101-vuotiasta Suomea juhlitaan Etelä-Kymenlaaksossa poutaisessa säässä ja nollakelissä

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan poutaisessa säässä.
Itsenäisyyspäivää juhlitaan poutaisessa säässä.

Ilmatieteen laitoksen tänään tiistaina tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on Etelä-Kymenlaaksossa enimmäkseen poutainen ja iltapäivällä voi aurinkokin pilkahdella pilvien raosta.

— Suomenlahdella liikkuu joitakin sadekuuroja, mutta todennäköisesti sade ei yllä rannikolle asti, kertoo päivystävä meteorologi Anja Häkkinen Ilmatieteen laitokselta.

Lämpötila on nollan tuntumassa tai asteen pari pakkasen puolella.

— Sisämaassa voi olla pari astetta pakkasta, aivan rannikolla lämpötila on nollassa tai asteen verran plussalla. Keskiviikkoiltana sää viilenee lännestä alkaen, se voi aiheuttaa tienpintojen jäätymistä.

Itsenäistä Suomea on juhlittu monenlaisessa säässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivänä suuressa osassa maata oli poutaista pakkassäätä. Lähinnä maan itäosassa, varsinkin itärajan tuntumassa, tuli lumikuuroja, joissa lunta satoi noin 1‒2 senttiä.

Lauhinta oli etelä- ja lounaisrannikolla, missä lämpötila oli nollan tuntumassa. Kylmintä oli Pohjois-Lapissa, missä lämpötila oli -25 ja -30 asteen välillä.

— Nykyilmastossa itsenäisyyspäivää vietetään tyypillisesti pakkassäässä, ainoastaan etelä- ja länsirannikolla lämpötila kohoaa hieman suojan puolelle. Öisin on Lapissa yleensä pakkasta yli 10 astetta, etelässäkin muutamia asteita. Lunta on koko maassa rannikkoseutuja lukuun ottamatta, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Lauhinta oli vuonna 2006, jolloin Salossa mitattiin silloiseksi Suomen joulukuun lämpöennätykseksi 10,8 astetta. Erityisen kylmää oli muun muassa 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta.