Ehkäisevä päihdetyö: ”Viron alkoholiveron nousu hillitsee viinarallia — Suomen lakiuudistus lisää alkoholin kokonaiskulutusta”

Katja Juurikko

Suomen alkoholilakiuudistus lisää alkoholin kokonaiskulutusta, uskoo asiantuntija.

Viro nostaa tänä vuonna alkoholiveroa tuntuvasti. Maassa aiotaan toteuttaa oluen verotukseen 70 prosentin korotus sekä 10–15 prosentin vuosittainen korotus. Samalla alkoholin verotus Virossa kiristyy ja alkoholin mainontaa rajoitetaan.

Viron valtiovarainministeriön edustaja Dimitri Jegorov arvioi STT:lle, että olutsalkun hinta saattaa nousta nykyisestä noin 11:stä eurosta jopa 18:aan euroon.

Ehkäisevä päihdetyö -yhdistyksen erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen sanoo, että Viron veronkorotukset tulevat näkymään myös Suomessa, sillä ne hillitsevät viinarallia. Samalla Suomi on kuitenkin uudistamassa omaa alkoholilakiaan, jonka taas uskotaan lisäävän alkoholin kokonaiskulutusta Suomessa. Nyt kaavailtu alkoholilakiuudistus voi lisätä kasvaneesta myynnistä syntyneitä verotuloja. Muutos myös nostaa alkoholin kokonaiskulutusta, kasvattaa julkisen talouden menoja ja näkyä haittoina kansanterveydessä, Tenkanen arvioi.

— Meidän ei ole järkevää tuoda kauppoihin 5,5 prosenttisia juomia hillitäksemme Viron tuontia, sanoo Tuomas Tenkanen.

— On luonnollista, että elinkeinoelämä pyrkii edistämään oman kenttänsä liikevaihdon kasvua. Vastuullinen päättäjä ottaa kuitenkin huomioon kokonaishyödyn eikä perusta päätöstään yhden toimialan etuihin.

Oluen kokonaiskulutus Suomessa vuonna 2015 oli sataprosenttiseksi alkoholiksi laskettuna 20,5 miljoonaa litraa. Ulkomailta tuodun oluen osuus oli tästä 1,6 miljoonaa litraa eli 7,6 prosenttia oluen kokonaiskulutuksesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.