Maan tärkeimmät liikennehankkeet listattu — Kymenlaaksosta neljä kohdetta

Lauri Vuorenmaa

VT 15 on kauppakamarien liikennehankelistalla yksi neljästä Kymenlaakson kohteesta.
VT 15 on kauppakamarien liikennehankelistalla yksi neljästä Kymenlaakson kohteesta.

Kauppakamarit ovat laatineet listan Suomen liikenneverkon tärkeimmistä korjaus- ja kehittämiskohteista. Kymenlaaksosta mukana on neljä kohdetta.

Maantieliikenteen osalta listalle on nostettu valtatie 15, valtatie 6 ja valtatie 26. Neljäntenä kohteena on Kotkan Mussalon sataman puuttuvien raideparien rakentaminen. Liikenneväylien kunnolla ja sujuvuudella on suora vaikutus yritysten kilpailukykyyn ja investointipäätöksiin.

— Valtatie 15 välillä Kotka—Kouvola on kärkikohteemme. Kinttupoluille ja ratapihalle on saatava lisärahoitusta, Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja Jouko Lehtoranta sanoo.

Maakuntauudistus vaikuttaa liikennesuunnitteluun

Kymenlaakson kauppakamarin mukaan valtatie 15 on Kymenlaakson tärkein etelä-pohjoissuuntainen pääväylä. Sitä pitkin kulkee tavara- ja rahtiliikenne Haminan ja Kotkan satamiin Pohjois-Kymenlaakson tehtailta sekä Itä- ja Keski-Suomen teollisuuslaitoksista.

Suurteollisuuden käyttämän tien liikennemäärät ovat suuret, ja satamaliikenteen toimivuus on erittäin tärkeää elinkeinoelämälle, kauppakamarin tiedotteessa todetaan. Tiellä on myös suuri työmatkaliikenteen kuormitus.

— Liikennejärjestelmän suunnittelu on murroksessa. Nyt mietitään askelmerkkejä myös tulevalle maakuntauudistukselle, jossa maakunnille siirtyy vastuuta tienpidosta ja liikenteen suunnittelusta, Keskuskauppakamarin liikenneasiantuntija Kaisa Saario painottaa.

Liikenneväylien kunnolla ja sujuvuudella on Saarion mukaan suuri merkitys alueiden ja yritysten kilpailukyvylle ja investointipäätöksille.

— Liikenneyhteyksien toimivuus on keskeinen tekijä, kun yritykset tekevät päätöksiä investoinneista ja toimipaikan sijainnista. Keskuskauppakamarinselvityksen mukaan kuusi kymmenestä yrityksestä valitsee sijaintipaikan liikenneyhteyksien ja työvoiman saatavuuden perusteella, Saario toteaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.