Lautakunta palautti syrjäytetyn apulaisrehtorin Miehikkälän yläkoululle

Virolahden sivistyslautakunta hyväksyi tiistaina äänestyksen jälkeen opettaja Riitta Lyran tekemän oikaisuvaatimuksen sivistystoimenjohtaja-rehtori Auli Hyttisen tekemästä viranhaltijapäätöksestä, jolla Hyttinen vaihtoi Miehikkälän yläkoulun apulaisrehtorin. Lautakunnan äänin 5-3 syntynyt päätös merkitsee sitä, että Lyra saa takaisin elokuun alussa menettäneensä apulaisrehtorin tehtävän. Virolahti hoitaa Kaakon kaksikossa sivistystoimen tehtävät, mutta sivistyslautakunnan jäsenet ovat sekä Miehikkälästä että Virolahdelta.

Lyran tekemän oikaisuvaatimuksen hyväksymisen puolelle asettuivat lautakunnassa kaikki Miehikkälän edustajat eli Eetu Kirppu (kok.), Kati Taina (kesk.), Riitta Salmela-Tenkanen (kesk.) ja Juho Ylä-Kotola (kesk.) sekä virolahtelaisista Jaakko Palm (ps.). Oikaisuvaatimuksen hylkäämistä kannattivat virolahden Anton Yrjönen (kesk.), Aira Paavola (sd.) ja Virpi Rökman-Pakkanen (kok.).

Hyttinen oli perustellut Lyran syrjäyttämistä Hyttisen ja Lyran välisellä luottamuspulalla sekä yhteistyö- ja vuorovaikutusongelmilla.

Lyra totesi oikaisuvaatimuksessaan muun muassa, että Hyttinen oli sivistystoimenjohtajana jäävi päättämään apulaisrehtorin ja rehtorin välisistä ongelmista, koska Hyttinen on itse myös Miehikkälän yläkoulun rehtori. Lyran mukaan myös erottamiseen liittyvät kuulemistilaisuudet oli myös puutteellisesti järjestetty.

Lyran palauttamista apulaisrehtoriksi oli vaatinut myös Miehikkälän yläkoulun oppilaskunnan hallitus, joka oli huolissaan Lyran seuraajaksi valitun Kirkonkylän alakoulun koulunjohtajan Mia Peltolan riittävästä läsnäolosta yläkoulussa.

Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen oli laatinut kirjallisen kommentin, jossa hän arvosteli sitä, ettei aitoa keskustelua väitettyjen ongelmien ratkaisemiseksi ole haluttu käydä, vaan ongelmat yritettiin ratkaista vaihtamalla apulaisrehtori.

Hyttisen mukaan Lyra saa apulaisrehtorin tehtävän takaisin välittömästi, sillä oikaisuvaatimuksen hyväksyminen merkitsee Hyttisen aikaisemman viranhaltijapäätöksensä kumoamista. Hyttinen ei vielä osaa sanoa, onko hänellä mahdollisuus tai halua hakea lautakunnan päätökseen muutosta.

— Lautakunta jääväsi minut asian käsittelyssä ja sen ainakin tiedän, etten ollut jäävi, Hyttinen toteaa.

Hyttisen mukaan Lyran ja hänen on ainakin tarpeen selventää työnjakoaan tulevaisuudessa.

Antti-Jussi Larvio

Antti-Jussi Larvio

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.