Katuvalojen toiminta takkuillee Haminassa – Valot eivät ole palaneet siellä missä pitäisi:

Katuvalojen syttyminen ohjataan Jyväskylässä ja yhteyksissä on ollut vaikeuksia

Kimmo Seppälä

Haminan katuvalot eivät ole palaneet toivotulla tavalla tänä syksynä. Aivan keskustassakin on valaistuksessa ollut puutteita.
Haminan katuvalot eivät ole palaneet toivotulla tavalla tänä syksynä. Aivan keskustassakin on valaistuksessa ollut puutteita.

Haminan kaupungin katujen valaiseminen on ontunut pahoin viime päivinä. Isoja osia kaupungista on ollut illan hämärryttyä pimeänä, vaikka katuvalojen tulisi palaa iltaisin kello 23 saakka.

Haminan kaupungin rakennuttajainsinööri Jorma Kauppilan mukaan kaupunkilaisilta on tullut runsaasti palautetta puuttuvasta valaistuksesta ja syystäkin.

– Vika on sellainen, että valoja on palanut siellä täällä, kun järjestelmä ei ole saanut niitä oikein sytytettyä. Tähän pitäisi olla varajärjestelmäkin, mutta yhteyksissä on ollut jotain vikaa. Resurssipulan takia emme ehtineet kilpailuttamaan ajoissa katuvalojen huoltourakoitsijaa. Huoltokierrokset on normaalisti määritelty elokuulle ja tammikuulle, mutta nyt ne ovat siirtyneet syksyn osalta syyskuun puolelle, Kauppila sanoo.

Häiriötä vielä ensi viikollakin

Hänen mukaansa huoltokierroksen on arveltu kestävän vielä ensi viikon puolelle. Huoltotöihin liittyen katuvaloja on palanut eripuolilla kaupunki päivisin.

Kauppilan mukaan Haminan kaupungin valojen toimintaa ohjataan Jyväskylästä eikä kaupungilla itsellä ole valojen käytännön toimivuuteen osallisuutta. Kaupunki ostaa koko palvelun.

– Kaupunki on ohjeistanut, että valojen tulisi palaa hämärästä iltaisin kello 23 saakka ja tietyillä alueilla läpi yön.

Noita Kauppilan tarkoittamia tiettyjä alueita ovat keskusta, paikallistieosuudet, kokoojatiet ja teollisuusalueet.

Hän sanoo toivovansa, että katuvalot saadaan toimimaan mahdollisimman pian, sillä pimeät syysillat ilman valaistusta voivat aiheuttaa kaduilla vaaratilanteita etenkin jalankulkijoille.

– Vielä ei oikein käytetä heijastimiakaan, joten vaaratilanteita saattaa syntyä.