Kohtaamisia Kotkassa -tapahtumat muuttuivat videotervehdyksiksi Facebookissa – Inka Setälä: "Vaikka kameran edessä esiintyminen saattaa joskus jännittää, on se sen arvoista!"

Kuka tahansa voi julkaista tai lähettää videonsa julkaistavaksi Kohtaamisten videotervehdys -sivuilla Facebookissa.

Leena Hämäläinen

– Olimme videokuvaamassa viime viikonlopun aikana Katariinan meripuistossa, missä ihmiset saivat helposti osallistua videoiden tekemiseen, kertoo Inka Setälä.
– Olimme videokuvaamassa viime viikonlopun aikana Katariinan meripuistossa, missä ihmiset saivat helposti osallistua videoiden tekemiseen, kertoo Inka Setälä.

Kohtaamisia Kotkassa -tapahtumat jouduttiin tältä vuodelta perumaan turvallisuussyistä, koska niihin on tavallisesti osallistunut paljon ihmisiä.

– Päätimme siirtää kohtaamiset videotervehdysten muotoon ja loimme tervehdyksille sitä varten uudet Facebook-sivut, kertoo useita ihmisten kohtaamisia Kotkassa järjestämässä ollut Inka Setälä.

Monia tapahtumia livestriimataan nyt niin, että niihin pääsee osallistumaan virtuaalisesti.

– Me halusimme välittää kohtaamisten tunnelmaa ja paras tapa siihen ovat ihmisten lähettämät terveiset.

Videotervehdyksen kautta toisen ihmisen kasvot ja ääni tavoittavat vastaanottajan.

– Se ei ole koskaan sama kuin kasvotusten tapahtuva kohtaaminen, mutta tuomme tämän nyt näin niin lähelle kuin mahdollista.

Kuka tahansa voi osallistua

Somekanavalla on helppo lähettää terveisiä haluamalleen henkilöille, valitsemalleen taholle tai vaikka yleisesti ihan kaikille.

– Olimme videokuvaamassa viime viikonlopun aikana Katariinan meripuistossa, missä ihmiset saivat helposti osallistua videoiden tekemiseen ja ne ovat saavuttaneetkin tosi paljon ihmisiä, iloitsee Setälä.

Paikalla vieraili myös paljon matkailijoita ja hekin pääsivät tekemään videotervehdyksiä.

– Kotkan puistoja on nyt kehuttu valtakunnallisella levikillä Facebook-sivuja jaettaessa.

Kuka tahansa voi osallistua 10–30 sekuntia kestävien tervehdysten tekemiseen kuvaamalla oman lyhyen tervehdyksensä ja ilahduttaa näin vastaanottajiaan.

– Monet lapset lähettivät esimerkiksi isovanhemmilleen terveisiä ja palaute on ollut sydäntä lämmittävää.

Tervehdykset tavoittavat riskiryhmäläiset

Setälä muistuttaa, että poikkeusaikoina on tärkeää, että läheisiin, ystäviin ja tuttaviin pidetään yhteyttä myös puhelimitse.

– Näillä videotervehdyksillä tavoitamme myös siellä kotona olevia riskiryhmäläisiä paremmin. Monella on puhelin jolla pääsee myös nettiin ja tervehdykset on helppo jakaa julkaisuista myös katsottaviksi tekstiviesteinä.

Jos ihmiset haluavat kuvata ja julkaista itse videoitaan, ne näkyvät vierailijoiden julkaisuissa Kohtaamisten videotervehdys -sivuilla Facebookissa.

–  Videoita on tullut paljon myös messenger-viesteinä sivustojen ylläpidolle. Julkaisemme ne suoraan sivujen uutisvirtaan katsottavaksi.

Yksinäisyys koskettaa monia ihmisiä

Setälä pohtii, että tänä keväänä monet ihmiset on pysähdyttänyt se, miltä yksinäisyys tuntuu, kun ei ole voinut tavata ihmisiä kuten ennen.

– Suomessa yksinäisyydestä kärsii edelleen 500 000 ihmistä päivittäin ja Korona on varmasti lisännyt lukuja entisestään. Toisille yksinäisyyden tuntemukset ovat arkipäivää ja me voimme jokainen auttaa toisiamme siinä niillä pienillä teoilla, ystävällisellä tervehdyksellä ja vaikka hymyllä ventovieraalle ohikulkiessamme.

Setälä toteaa, että videoilla voidaan jakaa positiivisuutta.

– Ja vaikka kameran edessä esiintyminen saattaa joskus jännittää, on se sen arvoista, kun tervehdykset tavoittavat kuulijansa. Kannustamme ihmisiä lähtemään rohkeasti mukaan ja tekemään oman videon tai sitten ainakin katsomaan muiden lähettämiä terveisiä.

Luetuimmat