Keskussairaalan henkilöstö joutui lujille, kun kouvolalaisten potilaiden määrä alkoi kasvaa: "Ensin tulee lisää potilaita, ja lisää työntekijöitä saadaan jälkijunassa"

Vuoden 2017 aikana kaikki leikkaustoiminta keskitettiin Pohjois-Kymen sairaalasta Kymenlaakson keskussairaalaan. Muutos lisäsi kiirettä. Ruuhkapäivinä vähemmän kiireellisiä päivystysleikkauksia on jouduttu siirtämään myöhemmäksi.

Katja Juurikko

Kouvolalaiset ovat tehneet vuonna 2017 Kymenlaakson keskussairaalaan 72 000 poliklinikkakäyntiä. Viime vuonna käyntejä oli 69 900.
Kouvolalaiset ovat tehneet vuonna 2017 Kymenlaakson keskussairaalaan 72 000 poliklinikkakäyntiä. Viime vuonna käyntejä oli 69 900.

Päivystysleikkaukseen tulleiden potilaiden leikkausaikoja on jouduttu siirtämään tänä vuonna aiempaa useammin Kymenlaakson keskussairaalassa Koksissa. Muutos johtuu siitä, että Pohjois-Kymen sairaalan Poksin päivystysleikkaukset keskitettiin Kotkaan kesäkuussa 2017.

— Vähemmän kiireelliset leikkaukset voivat siirtyä, jos esimerkiksi synnytysosastolta tulee kiireellistä leikkausta vaativa potilas. Päivystystoiminnassa on välillä päiviä, jolloin potilaita tulee paljon, Carean operatiivisen vastuuyksikön päällikkö, ylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Hänen mukaansa Koksin henkilöstön täytyi sopeutua muutokseen nopeasti. Leikkausten keskittämisestä tuli tieto viime keväänä noin kahden kuukauden varoajalla. Mäntymaa vakuuttaa, että potilasturvallisuudesta on pidetty kiinni. Kiireen tuntu on kuitenkin voinut välittyä.

— Tahti on ollut sellainen, että ensin tulee lisää potilaita, ja lisää työntekijöitä saadaan jälkijunassa.

Kouvolalaisten potilaskäynnit lisääntyneet

Vuoden 2018 alussa Koksiin siirretään Poksista myös erikoissairaanhoidon päivystys. Kiireettömät leikkaukset siirtyivät jo joulukuun puolivälissä.

Ylihoitaja Riitta Rinteen mukaan kouvolalaisten päivystyspotilaiden käyntien arvellaan lisääntyvän muutosten takia Kotkassa yhteensä 3 000—4 000:lla.

Mäntymaa kertoo, että kouvolalaiset ovat tehneet vuonna 2017 keskussairaalaan 72 000 poliklinikkakäyntiä. Viime vuonna käyntejä oli 69 900.

Rinteen mukaan keskussairaalan leikkaustoiminnassa työskentelee 70 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa. Ensi vuonna määrä kasvaa noin 15:llä, kun Poksin leikkausosaston henkilöstö siirtyy Kotkaan.

Koksin päivystyksessä hoitohenkilökuntaa on nyt noin 50. Rinteen mukaan alkuvuoden aikana tarkkaillaan, kuinka paljon lisähenkilöstöä täytyy palkata.

Myös henkilöstöpula aiheuttaa jonoja

Koksin joissain yksiköissä on ollut tänä vuonna jonoja, jotka eivät ole johtuneet sairaalatoiminnan keskittämisestä. Mäntymaan mukaan silmäyksikössä tarkastuskäynnit ovat voineet olla useita kuukausia myöhässä, koska alan erikoislääkäreistä on ollut pulaa.

Myös kuulokojeiden sovitukset ovat myöhästyneet, koska kuulontutkijoita ei ole ollut riittävästi.

Luetuimmat