Tiutisessa järjestetyssä harjoituksessa pelastettiin koirien avulla veneturmassa olleita ihmisiä

Harjoituksen oli määrä ulottua Lehmäsaareen, mutta kovan tuulen takia jäätiin mantereelle.

Kimmo Seppälä

Pelastuskoirat ohjaajineen siirtyivät Tiutisen laiturista venekuljetuksella etsintäalueelle.
Pelastuskoirat ohjaajineen siirtyivät Tiutisen laiturista venekuljetuksella etsintäalueelle.

Kotkan Tiutisessa aloitettiin lauantaina aamupäivällä harjoitus, jonka alkajaisiksi hätäilmoituksella todettiin venehaveri. Sen seurauksena ihmisiä oli kateissa vedessä sekä rantautuneina maastoon.

Harjoitusta johtaneen Juha Nikuraution mukaan keväällä sovittiin, että mukana ovat Tiutisen VPK, Kymenlaakson Etsintäkoirat, Merivartiosto sekä Kotkan meripelastusseura. Ideana oli kehittää pelastusalan ja vapaaehtoisten yhteistyötä etenkin saaristo-olosuhteissa. Merelle noussut myräkkä johti siihen, että merivartijat ja meripelastajat jäivät pois harjoituksesta. Silti sitä ei peruttu.

— Lehmäsaareen oli tarkoitus siirtyä veneillä, mutta liian kovan tuulen takia siitä luovuttiin. Perjantaina teimme pikapäätöksen harjoituksen järjestämisestä mantereen puolella Punkkilantien päässä. Halusimme kuitenkin, että koirakot saisivat tuntumaa saariston olosuhteisiin ja siksi ne siirtyivät etsintäalueelle veneellä, kertoi Nikurautio.

Kymenlaakson Etsintäkoirista harjoituksessa oli mukana neljä koirakkoa Haminan ja Kotkan seudulta. Koiratoimintaa johtaneen Kirsi Palorannan mukaan olosuhteet olivat sinällään hyvät, vaikka kova tuuli estikin harmillisesti kuljetuksen Lehmäsaareen.

— Kaikkina vuodenaikoina ja vuorokauden aikoina me toki harjoittelemme. Esimerkiksi sade ei haittaa lainkaan, kertoi Paloranta.