”Ei syytä rajoittaa terveiden koirien elämää” — Asiantuntija ymmärtää Norjan koirataudin aiheuttaman huolen, mutta Kotkassa tai muuallakaan Suomessa ei ole tullut ilmi mitään poikkeavaa

Norjassa levinneen taudin syy on yhä hämärän peitossa.

Kimmo Seppälä

Norjan tapaukset ovat puhuttaneet koiranomistajia myös Suomessa. Arkistokuva.
Norjan tapaukset ovat puhuttaneet koiranomistajia myös Suomessa. Arkistokuva.

Norjassa koirilla ilmennyt veriripuliepidemia on aiheuttanut varotoimenpiteitä myös Suomessa. Esimerkiksi Kennelliitto päätti, että Norjassa asuvat koirat eivät saa toistaiseksi osallistua Kennelliiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi viikolla.

Aiemmin Kennelliitto kehotti koiranomistajia korostettuun varovaisuuteen koirien kanssakäymisissä esimerkiksi koirapuistoissa. STT:lle asiaa kommentoineen Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkosen mukaan kyse oli ”äärimmäisestä varokeinosta”, kunnes tilanteesta selviää lisää.

Suomessa vastaavaa tautirypästä ei ole havaittu.

— Akuutit tapaukset tulevat ilmit praktiikassa (eläinlääkärien vastaanotolla), mutta en ole kuullut, että mitään poikkeavaa olisi ollut, Kotkan vs. eläinlääkäri Veera Varo sanoo.

— Itse asiassa juuri torstaina Ruokaviraston järjestämässä koulutuspäivässä päivitettiin tilannetta. Ruokavirastonkaan tiedossa ei ole, että Suomessa olisi koirien veriripuliepidemiaa. Yksittäisiä tapauksia aina esiintyy.

Ei vaikuta erityisen herkästi tarttuvalta taudilta

Norjanssa puhjenneelle epidemialle ei ole vielä löytynyt selvää syytä. Ruokaviraston mukaan Norjan koiratauti ei kuitenkaan vaikuta erityisen herkästi tarttuvalta taudilta. Samassa kotitaloudessa eläneistä koirista usein vain yksi on sairastunut.

Ruokaviraston erikoistutkija Outi Simolan mukaan tutkimuksissa on pystytty sulkemaan pois esimerkiksi punkkien välittämät taudit ja sinilevämyrkytykset. Tutkimuksissa ei ole myöskään tullut ilmi, että tauti riivaisi tietyn ikäisiä koiria tai tiettyä rotua. Sairastuneiden koirien väliltä ei ole löydetty muitakaan yhdistäviä tekijöitä.

Norjassa tapauksia tutkitaan ruumiinavauksin ja koirista otetuista näytteistä. Myös terveistä koirista on otettu näytteitä.

Onko koiranomistajalla syytä erityiseen varovaisuuteen Suomessa?

— En näe, että terveiden koirien elämää olisi syytä rajoittaa, Simola sanoo.

Onko Suomessa ylireagoitu Norjan tapausten vuoksi?

— Ymmärrän kyllä, että tällainen yllättävä ja raju sairastuminen herättää huolta koiranomistajissa. Mutta Suomessa ei ole toistaiseksi havaittu mitään poikkeavaa.

Norjassa kaikki koiranäyttelyt kielletty

Ruokavirasto suosittaa silti edelleen varovaisuutta vietäessä koiria Norjasta Suomeen tai Suomesta Norjaan. Norjassa kaikki koiranäyttelyt, kilpailut ja kokeet on peruttu ainakin ensi viikkoon asti.

Norjan elintarvikeviranomainen varoitti viime viikolla koiranomistajia tuntemattomasta taudista, joka on tappanut yli 20 koiraa Norjassa. Sairastuneilla koirilla on havaittu voimakas äkillinen verinen ripuli ja oksentelu sekä yleisvoinnin heikentyminen.

Taudin syytä selvitetään edelleen. Ruokaviraston mukaan selvitystyö voi kestää vielä viikkoja.

Koirien veriripuli

Suomessa esiintyy koirien verenvuotoista suolistosairautta yksittäisinä tapauksina melko säännöllisesti ympäri vuoden.

Sairaus tunnetaan nykyään nimellä AHDS eli acute hemorrhagic diarrhea syndrome, ennen sitä kutsuttiin nimellä hemorrhaginen gastroenteriitti eli HGE.

Yleensä sairautta esiintyy yksittäistapauksina, mutta myös paikalliset taudinpurkaukset ovat mahdollisia.

Suomessa edellinen laajempi taudinpurkaus on havaittu Itä-Suomessa noin 10 vuotta sitten.

Sairauden oirekuva on yleensä äkillisesti alkava ja nopeasti etenevä.

Mikäli koira alkaa ripuloida tai oksentaa runsaasti verta ja sen yleisvointi heikkenee (väsymys, voimattomuus), tulee ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin.

Lähde: Ruokavirasto

Luetuimmat

Uusimmat uutiset