Kotkalaisen merimiehen Ossi Kummun haastattelu julkaistiin uudelleen luettuna Youtubessa — "Harmi, että haastattelunauha on kadonnut"

Videolla on myös kaitafilmimateriaalia satamasta ja Ossi Kummulle omistettu musiikkikappale.

Matti Tieaho

Ossi Kumpu ja hänen legendaarinen asuntonsa Kotkan Kantasatamassa vuonna 1984.
Ossi Kumpu ja hänen legendaarinen asuntonsa Kotkan Kantasatamassa vuonna 1984.

Toimittaja Matti Tieaho on julkaissut uudelleen haastattelunsa legendaarisesta kotkalaisesta merimiehestä Ossi Kummusta (1930–1993).

Haastattelu julkaistiin alun perin Kotkan Kirjakahvilayhdistyksen Peilaaja-lehdessä vuonna 1984. Tieahon mukaan haastattelun perään on kyselty paljon Facebookissa. Niinpä hän päätti lukea Peilaajassa julkaistun jutun luettuna Youtubessa.

Videolla on mukana myös Tieahon valokuvat, jotka otettiin Ossi Kummun kotona Kotkan Kantasataman kuurin kupeella. Haastattelu taltioitiin C-kasettinauhurille keväällä 1984.

— Harmi, että haastattelunauha on kadonnut. Jututin Ossia niin kauan, että hän lopulta uupui pöydän äärestä lattialle. Raahasin hänet yksin Satamakatu neljän edessä olevaan kuplavolkkariin, jolla vein hänet kotiinsa, Tieaho muistelee.

"KTP on rautaa"

Nyt julkaistulla videolla on myös Kapu Tieahon kaitafilmimateriaalia 1970-luvun satama- ja laivamiljööstä. Kaitafilmiosuuden alla soi kotkalaisen Molo Hasardin kappale Sioot Kotkaa. Ossi Kummusta tehty kappale on julkaistu vuonna 2012 EP-levyllä Ruotsinsalmen III meritaistelu.

Kumpu muistetaan Kotkan katukuvassa usein nähtynä hahmona, joka kannusti loppuun saakka KTP:tä. Hänet muistetaan erityisesti huudostaan: KTP on rautaa.

Mestarihitsaaja Armas Kummun poika Ossi valittiin vuonna 1985 posiitivisimmaksi kotkalaiseksi. Hän asui vakituisesti Kotkassa vuodesta 1971, jolloin hän lopetti lähes 30-vuotisen uransa merimiehenä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset