Kymenlaakson mökkiläisiltä ja kesävierailta kysytään heidän liikkumistavoistaan maakunnan alueella

Suomen ympäristökeskuksen järjestämällä kyselyllä halutaan selvittää muun muassa se, voisiko osan matkoista toteuttaa joukkoliikennetarjonnalla.

Harri Teitto

Kyselyllä halutaan selvittää myös voisiko osan matkoista toteuttaa joukkoliikennetarjonnalla. Arkistokuva.
Kyselyllä halutaan selvittää myös voisiko osan matkoista toteuttaa joukkoliikennetarjonnalla. Arkistokuva.

Suomen ympäristökeskus järjestää kyselyn selvittääkseen, miten lomailijat ja vierailijat liikkuvat Kymenlaakson maakunnan alueella ja voisiko osan heidän matkoistaan toteuttaa joukkoliikennetarjonnalla.

Kymenlaaksossa on noin 18 500 loma-asuntoa. Mahdollisimman monen loma-asukkaan ja seudulla vierailevan toivotaan vastaavaan kyselyyn.

—Vapaa-ajan liikkumiskäyttäytymistä ja toiveita on tutkittu vain vähän ja Kymenlaakson alueella toteuttava kysely tuottaa kaivattua uutta tietoa. Yhä useampi mökkiläinen ei välttämättä omista autoa ja olisi varmasti valmis kokeilemaan uusia liikkumismuotoja, erikoistutkija Kati Vierikko Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Kymenlaakson maakunnalla on suurempikin tavoite, hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2040 mennessä. Kestätävät liikkumistavat ovat yksi keino tavoitteen saavuttamiseksi.

Kysely toteutetaan yhteistyössä Kouvolan kaupungin kanssa. Materiaali liittyy osaltaan myös Kouvolan joukkoliikenteen uuteen kehittämissuunnitelmaan vuosille 2020 – 2025. Kouvolan tavoitteena on parantaa julkisen liikenteen toimivuutta ja edistää pyöräilyä. 

Kysely on osa kansainvälistä MARA Interreg –hanketta, jossa on mukana osallistujia muun muassa Virosta, Ruotsista ja Saksasta. Monet maat miettivät Suomen tapaan, miten joukkoliikenne tulisi turvata ja kuinka voisi kehittää uusia palvelumalleja harvaan asutuilla alueilla.

Luetuimmat

Kommentoidut