Haapasaaressa tuuli puhalsi puuskissa 22,6 metriä sekunnissa ja veden pinta nousi Haminassa 130 senttimetriä – Meteorologi: Kun 110 senttimetriä ylittyy, alkaa tulvia

Pelastuslaitosta kova tuuli työllisti kaatamalla puita Pyhtäällä, Kotkassa ja Haminassa. Tänään tuulet jo tyyntyvät hiukan ja vedenpinnan heijaus jatkuu loivempana.

Kimmo Seppälä

Veden pinta nousi maanantaina Haminassa 130 senttimetriä normaalia tasoa korkeammalle. Arkistokuva.
Veden pinta nousi maanantaina Haminassa 130 senttimetriä normaalia tasoa korkeammalle. Arkistokuva.

Meriveden pinta nousi eilen Haminassa 130 senttimetriä normaalia korkeammalle.

– Haminassa tuuli eilenkin melko kovaa ja ylimmillään veden pinta nousi hetkeksi 130 senttimetriä normaalista korkeudestaan. Korkean vedenpinnan rajahan on 110 senttimetrissä ja sen jälkeen alkaa tulvia. Nyt veden pinta on jo laskussa ja se on enää 90 senttimetriä korkeammalla, kertoo meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Voimakkaan matalapaineen aikana vesi kuitenkin heijaa edestakaisin ja Haminassakin edestakainen liike jatkuu vielä huomiseen.

– Tänään veden pitäisi kuitenkin nousta enää 80 senttimetriä normaalista,

Yli 20 metriä sekunnissa

Etelä-Kymenlaaksossa tuuli oli eilen kova ja Kotkassa keskituulen nopeus oli 18 metriä sekunnissa.

– Puuskissa se ylsi 21 metriin sekunnissa ja Haapasaaressa puuskanopeus oli 22,6 metriä sekunnissa. Tänään tuulet jo tyyntyvät, toteaa Viljamaa.

Tälle päivälle Ilmatieteen laitoksen ennuste lupaakin Etelä-Kymenlaaksoon aurinkoista säätä ja viisi astetta lämmintä. Vielä noin kymmenen metriä sekunnissa puhaltava tuuli saa sään tuntumaan viileämmältä.

Kari Seppänen

Kotkan Kaukolassa tuuli heitti kesäkatoksen naapurin pihalta toiselle.
Kotkan Kaukolassa tuuli heitti kesäkatoksen naapurin pihalta toiselle.

Tuuli kaatoi puita

Yön aikana kova tuuli on työllisti pelastuslaitosta, joka on päässyt raivaamaan kaatuneita puita eri puolilla Etelä-Kymenlaaksoa.

– Puita kaatui Pyhtäällä, Kotkassa ja Haminassa ja nyt aamulla miehet olivat korjaamassa rautatieaseman lähellä osittain irrallaan roikkunutta mainoskylttiä. Lisäksi aamuyöllä vesi nousi taas tielle Leikarin lähellä, kertoo päivystävä palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Säämänen arvelee, että päivän valjettua ja ihmisten herättyä pelastuslaitos saa lisää soittoja tuulen aiheuttamista tuhoista.

Otitko kuvia myrskystä tai nousevasta vedestä? Lähetä kuvasi meille Kymen Sanomien Facebookissa tai sähköpostilla osoitteeseen uutiset@kymensanomat.fi. Kuvien käyttöoikeus siirtyy samalla Kymen Sanomille.