Remontti alkaa – Valtatien 15 varressa oleva Valkealan ABC menee kiinni ensi viikon lopussa

Arviolta 3,6 miljoonan euron remontti on kokonaan valmis marraskuussa.

Moises Garibay

Valkealan Abc menee kiinni remontin takia 10. elokuuta.
Valkealan Abc menee kiinni remontin takia 10. elokuuta.

ABC Valkeala menee kiinni sunnuntaina 10. elokuuta ja remontti alkaa seuraavana päivänä maanantaina. Asema tulee olemaan suljettuna uudistuksen takia noin kaksi kuukautta, Ari Hyytiä sanoo.

– Sen jälkeen on tarkoitus avata market, Alko ja Posti. Ravintola avautuu marraskuun puolella. Silloin kaikki palvelut ovat käytettävissä.

Vanhaa kiinteistöä uudistettaessa Hyytiän mukaan voi aina tulla yllätyksiä vastaan.

– Aikataulut tarkentuvat sitä mukaa, kun uudistustyöt etenevät.

Polttonesteenjakelu on toiminnassa rakennustöiden aikana. Se uudistettiin kesäkuun alussa.

Kustannusarvioltaan 3,6 miljoonan euron remontti on kattava. Rakennuksesta uusitaan talotekniikka, valaistus, koneet, laitteet ja kalusteet. Uutena Valkealaan tulee autopesu ja kokoustilat.

Poikkeuksellinen ja raskas puolivuotinen

Aikataulut tarkentuvat sitä mukaa, kun uudistustyöt etenevät. — Ari Hyytiä

Kuluvan vuoden ensimmäinen puolikas on ollut poikkeuksellinen ja raskas Valkealan ABC-aseman henkilökunnalle. Remontti aiheuttaa lomautuksia, joita edelsivät koronaepidemian aiheuttamat lomautukset.

– Oman työhistoriani ajalta en vastaavaa muista. Lomautukset ovat poikkeuksellisen pitkiä, Palvelualojen ammattiliitto PAM:n Kouvolan seudun osasto 015:n puheenjohtaja, KSO:n kaupan pääluottamusmies Piia Kyrö sanoo.

Jo keväisissä lomautuksissa osa työntekijöistä tarttui mahdollisuuteen siirtyä työnantajan muihin ravintoloihin tai kauppoihin töihin. Onni onnettomuudessa oli Kyrön mukaan se, että koronaepidemia oli päällä vuosilomakauden alkaessa. Myös remontin alkaessa on Kyrön mukaan mahdollista pitää pois jäljellä olevia kesälomia.

– Ei se silti poista työntekijöiden ahdinkoa, Kyrö sanoo.

Osa ottaa lomautuksen, osa pitää kesälomia

Valkealassa vakituista henkilökuntaa on 13 ja kaksi on määräaikaisia. Keväällä Valkealassa lomautuksen piirissä olivat kaikki muut paitsi vastuuhenkilöt. Nyt lomautukset koskevat koko henkilökuntaa. Lomautusten pituudet määräytyvät remontin valmistumisaikataulun mukaan.

Jotakin hyvääkin lomautusten jälkeen on Piia Kyrön mukaan luvassa, koska Valkealassa ABC-aseman remonttia on odotettu vuosia.

Henkilökunnalta kyseltiin halukkuutta työskennellä KSO:n eri yksiköissä. Suurin osa haluaa käyttää mahdollisuuden tulla lomautetuksi. Muutama työntekijä aikoo ottaa vastaan töitä muista yksiköistä lomautuksen aikana. Osa pitää myös lomia alkuun pois, kun uudistus alkaa, KSO:n kaupallinen johtaja Ari Hyytiä sanoo. Henkilökunnan töihin paluu tapahtuu vaiheittain sitä mukaa, kun remontti valmistuu.

Moises Garibay

Valkealassa ABC-aseman remontti kestää useamman kuukauden.
Valkealassa ABC-aseman remontti kestää useamman kuukauden.