Isot koirat puistoon elokuussa Haminassa — Meltin koirapuiston suunnittelussa ovat koiranomistajat olleet mukana

Koirapuiston maastotyöt ovat valmiita ja seuraavaksi asennetaan aitaverkko.

Isot koirat saavat Haminassa oman puiston palloiluhallin viereen Melttiin. Aitatolpat ovat valmiina, vain verkko puuttuu.
Isot koirat saavat Haminassa oman puiston palloiluhallin viereen Melttiin. Aitatolpat ovat valmiina, vain verkko puuttuu.

Pienet koirat ovat Haminassa jo jonkin aikaa saaneet nauttia koirapuistosta. Pian sama on mahdollista myös suuremmille koirille, sillä isojen koirien koirapuisto Meltissä on viimeistä silausta vaille valmis.

Haminan kaupungin vihertyönjohtaja Anne Revon mukaan puiston rakentamistyöt ovat sujuneet aikataulussa.

Kyllä se valmistuu työohjelman mukaisesti eli heinäkuun loppuun mennessä. — Anne Repo

— Kyllä se valmistuu työohjelman mukaisesti eli heinäkuun loppuun mennessä, Repo sanoo.

Hänen mukaansa rakentamisessa on ollut pieni tauko, sillä aitaurakoitsijalla on ollut töitä muualla.

— Nyt viikonloppuna he ovat todennäköisesti tulossa aitaa asentamaan.

Meltin koirapuisto-1.jpg

Aita pitää koirat puistossa

Urakoitsija on sama, joka rakensi Haminan pienten koirien puiston aidan. Kyseinen aita aiheutti varsinkin somessa jonkin verran keskustelua, kun aitaa epäiltiin alussa väärin asennetuksi. Aitaverkon ja maan väliin näytti jääneen koiran mentävä rako.

Kyse oli Revon mukaan kuitenkin koiranomistajien hätäilystä, sillä aidan alaosaan ei heti ehditty asentaa kestopuulankkua raon peitteeksi.

— Aidan kanssa ei siis ollut mitään todellista ongelmaa, koiranomistajat vain hätäilivät ennenaikaisesti. Samanlainen lankkuosa tulee myös isojen koirien puiston aitaan eli sieltäkään ei pääse karkaamaan.

Siisteys tavoitteena

Isoille koirille tarkoitettu puisto on luonnollisesti huomattavasti pienten koirien puistoa suurempi. Kokoa Meltin puistolla on noin 0,5 hehtaaria. Puisto on osin luonnonmukainen, mutta myös muokkaustöitä on jouduttu tekemään.

— Puiston takaosassa oli pajukkoa, joka otettiin juurakkoineen pois. Samaten kiviä raivattiin ja muuta pohjamateriaalia poistettiin ja korvattiin nurmipinnalla. Nurmipintaa on myös muualla puistossa. On hyvä, että ne on saatu tehtyä ja pääsevät kasvuun ennen koirien tuloa.

Puistoon asennetaan Revon mukaan koiria aktivoimaan muutamia laitteita. Kiviä ja kumparetta puistossa on jo luonnostaan. Koiranomistajia varten puistoon tulee penkki tai penkkejä ja infotaulu. Taulussa muun muassa kehotetaan Revon mukaan huolehtimaan puiston siisteydestä ja korjaamaan koirien jätökset.

— Saviniemen pienten koirien puisto on säilynyt todella siistinä. Meidän on tarvinnut ainoastaan tyhjentää sieltä roskikset.

Koko ratkaisee

Milloin koira sitten on isojen koirien puiston ja milloin pienten koirien puiston käyttäjä? Anne Revon mukaan asia on määritelty kiloilla ja senteillä.

— Kun koira on maksimissaan 15 kiloa painava ja alle 40 senttiä korkea, se kuuluu pienten koirien puistoon. Sitä suuremmille on tarkoitettu isojen koirien puisto.

Koirapuiston kokonaiskustannus on 60 000 euroa. Osa euroista on kohdennettu koirapuiston pysäköintijärjestelyihin.

Repo sanoo uskovansa, että isojen koirien puisto on koirille ja omistajille mieluinen.

— Koiranomistajat ovat olleet myös tämän puiston suunnittelussa mukana. Kovastihan sitä odotetaan, sillä jo nyt on koiraihmisiä koirineen siellä käynyt katselemassa