Kotkalaispoliitikot Olli Kekkonen ja Hanna-Kaisa Lähde tekivät kansalaisaloitteen puhelinmyynnin kieltämisestä

Kai Skyttä

Kotkalaispoliitikot Olli Kekkonen ja Hanna-Kaisa Lähde ovat tehneet kansalaisaloitteen puhelinmyynnin kieltämisestä.
Kotkalaispoliitikot Olli Kekkonen ja Hanna-Kaisa Lähde ovat tehneet kansalaisaloitteen puhelinmyynnin kieltämisestä.

Kotkan kaupunginhallituksen jäsenet Olli Kekkonen (ps.) ja Hanna-Kaisa Lähde (vihr.) ovat tehneet kansalaisaloitteen puhelinmyynnin kieltämisestä Suomessa. Varaedustajana kansalaisaloitteessa on varavaltuutettu Arttu-Petteri Klami (ps.).

16. marraskuuta avautuneessa kansalaisaloitteessa aloitteen laatijat ovat huolissaan siitä, että nykyinen puhelinmyynnin käytäntö ei anna ihmisille riittävää oikeusturvaa puhelinmyynnin myyntitapahtumaan.

Kekkosen ja Lähteen mukaan ikäihmisiä käytetään hyväksi, eivätkä he välttämättä tiedä ostavansa mitään tai sitoutuvansa jatkuvaan tilaukseen, joita puhelinmyyntien sopimukset yleensä ovat. Myös sopimuksen peruuttaminen on tehty hyvin usein erittäin vaikeaksi ja esimerkiksi ikäihmisille lähes mahdottomaksi.

Allekirjoitusta ehdotetaan

Laaditussa aloitteessa ehdotetaan, että varsinaista puhelinmyyntiä voisi edelleenkin harjoittaa, mutta myyntitapahtuma tulisi jatkossa varmistaa omalla allekirjoituksella, joko kirjeitse tai sähköisesti. Tällä tavoin ostajalla olisi aikaa tutustua ostamaansa tuotteeseen tai palveluun, sekä ehtoihin ja tilauksen peruutusmahdollisuuksiin.

Kansalaisaloitteessa muistutetaan myös, että puhelimeen vastaava ihminen ei välttämättä tiedä kuka soittaa. Tässä on suuri vaara siihen, että puhelimessa tiedustellaan kotona olemisia, osoitteita, ja muita henkilökohtaisia tietoja vääriin tarkoituksiin. Myöskään soittaja ei varmuudella tiedä kuka puhelimeen vastaa, joten esimerkiksi lapset, joiden liittymä on vanhempien nimissä voivat joutua puhelinmyynnin kohteeksi.

Aloitteen mukaan on myös väärin, että puhelinmyyntiä rajoittava palvelu on maksullinen eikä kata kaikkia puhelinmyyjiä.

Puhelinmyynnin kieltämistä ajava kansalaisaloite löytyy osoitteesta https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3524.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet