Kotkan saaristossa TBE-tartuntoja nolla — punkkien riskit tiedostetaan hyvin

Kimmo Seppälä

Kuutsalon idyllissä vaanii vaara, puutiaisaivotulehdusta levittävä punkkikanta. Useimmat saaristossa liikkuvissa ottavat rokotuksen TBE:tä vastaan.

Kotkan saaristossa vältyttiin puutiaisaivokuumetta levittävien punkkien puremilta viime vuonna. THL:n TBE-kartoitus seuraa tarkasti tartuntojen esiintymistä ja riskialueita.

THL:n asiantuntijan Jussi Sanen mielestä Kotkan tilanteeseen voi vaikuttaa moni tekijä, esimerkiksi se, että punkkeja oli viime vuonna aiempaa vähemmän. Toinen selittävä tekijä, joka myös kyselytutkimuksella vahvistettiin, oli se, että Kotkan saaristossa liikkuvat ihmiset tiedostavat riskin hyvin ja rokottautuvat tartuntaa vastaan yleisesti.

Kotka ei päässyt valtakunnalliseen rokotusohjelmaan tänä vuonna, Parainen ja Simo pääsivät. Kotkassa Saaristotoimikunta on tehnyt aloitteen sen puolesta, että Kotka pyrkisi aktiivisesti rokotusohjelman piiriin.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.