Maretariumin Itämeri-allas on taas käytössä — Venähtäneet korjaukset menevät urakoitsijan piikkiin

Itämeri-allas on vuodoistaan huolimatta otettu kesän ajaksi käyttöön. Altaan asukkaiden siirtämistä varten jouduttiin ompelemaan oma kantokassi.

Mikko Mykkänen

Musta t-paita peittämässä vuotoa.
Musta t-paita peittämässä vuotoa.

Maretariumin Itämeri-allas on taas vierailijoiden ihailtavana.

Uudistettu Itämeri-allas vuotaa vielä, mutta se on silti koko kesän ajan toiminnassa. Altaassa on kalojen lisäksi nähtävillä muun muassa jäljitelmä vuonna 1790 uponneen soutufregatin vaurioituneesta keulasta.

Vuotoa peittää t-paita

Itämeri-altaan vuodot ovat tyrehtyneet neljää kohtaa lukuunottamatta. Vuodoista huomattavin sijaitsee aulan ikkunan alasaumassa. Vuotava kohta on peitetty mustalla t-paidalla.

— Meillä oli aluksi rättejä peittämässä vuotoa. Rättien joukossa oli myös näitä t-paitoja. Asiakkaat sitten kertoivat meille, että pitivät t-paidoista, sillä ne näyttävät siltä että joku on vain unohtanut paitansa altaan ikkunan viereen, Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen muistelee.

Muut vuodot sijaitsevat aulan ikkunan yläsaumassa, alakerran kaari-ikkunan lattianrajassa sekä meriteatterin alimmaisen ikkunan yläsaumassa. Näistä kolmesta kohdasta on havaittu viime aikoina pelkkää pientä tihkumista.

Maretarium seuraa vuotoja kesän aikana. Seurannan aikana kaari-ikkunan lattia jää paljaaksi.

— Kaari-ikkunan alla olevan lattian ja meriteatterissa olevan penkin uusimme vasta, kun vuoto on kokonaan ohi. Jos vuodot eivät itsestään tyrehdy, teemme taas seuraavat korjaukset kesäsesongin päätyttyä, Saukkonen kertoo.

Ei synny lisäkustannuksia

Itämeri-altaan venähtäneet ja toistuvat korjaukset eivät aiheuta Maretariumille tai Kotkan kaupungille lisäkustannuksia, sillä ne menevät remonttiurakoitsijan piikkiin. Korjausten rahalliset tappiot ovatkin syntyneet menetetyistä lipputuloista.

— Maretarium on lipputuloissa jäljessä tavoitebudjettiaan noin 30 000 euroa, Saukkonen kertoo.

Menetettyjen lipputulojen aiheuttamaa vajetta pyritään kuromaan kesän aikana kiinni karsimalla kesätyöntekijöistä ja markkinoinnista.

Kaiken kaikkiaan korjauskertoja on kevään aikana ollut jo neljä. Ensimmäisen kerran vuodot ilmenivät, kun Itämeri-allasta täytettiin altaan uusinnan jälkeen. Maretariumin muu remontti seurasi suunnitelmia, ja uusitussa akvaariotalossa on voinut jo käydä vierailemassa helmikuun puolesta välistä asti. Itämeri-allas ei ollut keväällä käytössä, mutta monet kyseisen altaan kaloista olivat Maretariumin muissa altaissa nähtävissä.

Suurimmat painavat 30 kiloa

Kalojen siirtäminen on yllättävän haastavaa.

— Kalojen kuljetus altaasta toiseen pitää tehdä varovasti. Kalojen hyvinvointi on tärkeää siirronkin aikana, Saukkonen muistuttaa.

Siirtoa vaikeuttaa myös joidenkin kalojen koko. Maretariumissa elää esimerkiksi siperian- ja venäjänsampia. Sammista isoimmat ovat noin 1,7 metriä pitkiä ja painavat noin 30 kiloa.

— Sammet eivät mahtuneet haaveihin taikka kaupallisiin muovikasseihin, joten ompelin itse oman kantokassin niitä varten.