Kotka vaatii oikeudessa korvauksia Merikeskus Vellamon rakentajalta — Museokeskuksen vesikatto on vuotanut alusta lähtien, koska rakenteet on tehty suunnitelmista poikkeavalla tavalla

Kotkan kaupunki vaatii urakoitsijalta yli 4 000 000 euron korvauksia.

Sari Tauru

Merikeskus Vellamon vesikatto on vuotanut sen valmistumisesta asti.
Merikeskus Vellamon vesikatto on vuotanut sen valmistumisesta asti.

Kotkan kaupunki on haastanut Merikeskus Vellamon rakentaneen YIT Oyj:n oikeuteen Vellamon vesikattorakenteissa ilmenneiden pitkäaikaisten vikojen vuoksi. Kotkan kaupunginhallitus päätti oikeudellisten toimien käynnistämisestä kesäkuussa ja vaatii YIT Oyj:ltä runsaan neljän miljoonan euron vahingonkorvausta.

Merikeskus Vellamon vesikattorakenne on vuotanut valmistumisensa eli vuoden 2008 jälkeen ja Kotkan kaupunki on kertonut urakoitsijalle asiasta useita kertoja. Vuoteen 2017 asti urakoitsija yritti korjata vuotavaa rakennetta siinä onnistumatta. Sen jälkeen urakoitsija ei ole suostunut tekemään korjauksia.

Suunnitelmista poikkeaminen on aiheuttanut vuotoja

Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy on tilannut Sitowise Oy:n korjausrakentamisen asiantuntijoilta selvityksen rakenteen vuotojen syistä. Selvitystyön yhteydessä havaittiin, että rakenne on toteutettu suunnitelmista poikkeavalla tavalla ja toteutus ei vastaa sovittua, hyvää rakentamistapaa ja on riskirakenne. Riskit ovat aiheuttaneet vuotoja.

Sitowise Oy:n asiantuntijat ovat laatineet laajan ja yksityiskohtaisen selvityksen Vellamon vesikattorakenteen toteutettujen sekä suunniteltujen rakenteiden eroista, vaurioiden syistä ja mekanismeista sekä vaikutusalueista.

Neuvottelut eivät johtaneet tulokseen

Kotkan kaupunki ja Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy ovat neuvotelleet asiasta YIT Oyj:n kanssa, mutta neuvotteluissa ei ole saavutettu tulosta ja YIT Oyj on kiistänyt urakoitsijalle esitetyt vaatimukset.

Neuvottelujen osoittauduttua tuloksettomaksi Kotkan kaupunginhallitus teki 10. kesäkuuta päätöksen oikeudellisten toimien käynnistämisestä.

Kaupunki vaatii urakoitsijalta 4 091 930 euroa ja sen lisäksi selvittämisestä on tähän mennessä aiheutunut kustannuksia noin 40 000 euroa.

Luetuimmat

Kommentoidut