"Taloudellinen alamäki on ollut yhtä jyrkkä kuin musta rinne" – Koronavirustartunnan pelko tyhjensi Uuperinrinteet

Tulevat arkipäivät rinne on suljettu, mutta viikonloppuna vielä yritetään, kertoo yrittäjä Anssi Räsänen.

Kimmo Seppälä

Uuperinrinteiden laskettelukeskus on saanut taistella tällä laskettelukaudella sekä kelien että koronavirusepidemian kanssa.
Uuperinrinteiden laskettelukeskus on saanut taistella tällä laskettelukaudella sekä kelien että koronavirusepidemian kanssa.

Muiden maan laskettelurinteiden tavoin Uuperinrinteet Haminassa on lopettamassa laskettelukauden kesken. Yrittäjä Anssi Räsäsen tavoitteena oli pitää rinteet avoinna vielä pääsiäisenä, mutta koronavirustartunnan pelko on tyhjentänyt laskettelukeskuksen.

Maanantaina avoinna olleessa Somparinteessä kävi kuusi laskettelijaa. Tiistaina aamupäivällä laskettelijoita rinteeseen tuli vain pari.

– Ainakaan keskiviikkona, torstaina ja perjantaina laskettelukeskus ei ole auki. Keleistä riippuen katsotaan, onko mahdollista pitää vielä viikonvaihteessa rinne auki, sanoo Räsänen.

Lapin laskettelukeskukset ovat saaneet kritiikkiä siitä, että niissä on juhlittu after ski -tapahtumissa koronaviruksesta huolimatta. Yksittäisiltä ravintoloilta se on ollut eräänlaista henkiinjäämiskamppailua.

– Kuusessa ollaan, sanoo myös Räsänen.

Uuperinrinteissä tartuntavaara nykyisillä kävijämäärillä on ollut minimaalinen, koska turvavälit ovat ainakin lasketteiloilla pysyneet riittävän suurina.

– Meiltä on kyselty, kuinka desinfioimme vuokrattavat lasketteluvälineet kuten kypärät. Me olemme desinfioineet ne aina jokaisen käyttäjän jälkeen jo ennen koronavirusta, kertoo Räsänen.

Laskettelukeskuksessa olisi haluttu minimoida alkutalven vesikeleistä johtuneita tappioita pitkittämällä kautta kevääseen. Normaalisti laskettelukeskus hiljenee maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Kimmo Seppälä

Uuperinrinteiden laskettelukeskuksen yrittäjä Anssi Räsänen sanoo ahdingon olevan syvän. Rahoituslaitokset eivät helly laina-anomuksille, vaikka koronavirustilanteen vuoksi kauniita puheita pidetäänkin.
Uuperinrinteiden laskettelukeskuksen yrittäjä Anssi Räsänen sanoo ahdingon olevan syvän. Rahoituslaitokset eivät helly laina-anomuksille, vaikka koronavirustilanteen vuoksi kauniita puheita pidetäänkin.

Taloudellisia tappioita Räsänen laskee tulleen yksistään koronaviruksen takia noin 50 000 euroa.

Uuperinrinteet avattiin 7. helmikuuta, jonka jälkeen kassamyyntiä tähän päivään asti on ollut 35 000 euroa. Viime vuonna samassa ajanjaksossa myyntiä oli 83 000 euroa.

Edellisenä kautena kauden aloitus ajoittui tapaninpäivään ja kauden aikana kassaan kilisi 182 000 euroa.

– Kintuille tulee koko kaudelta noin 150 000 euroa, laskee Räsänen.

Yritystapahtumia Uuperissa oli talven aikana vain yksi ja silloinkin koronaviruksen pelko leikkasi osallistujamäärästä viidenneksen.

– Mitään yhteisötilaisuuksia ei voitu pitää, joten taloudellinen alamäki on ollut yhtä jyrkkä kuin musta rinne, sanoo Räsänen.

Laskettelukeskuksen talous on Räsäsen mukaan karua kerrottavaa ja hän ihmettelee, kuinka tästä kaudesta selvitään.

– Rahoituslaitokset ovat hyvin tiukkoja, vaikka kauniita puheita koronatilanteen vuoksi on pidetty, sanoo Räsänen.

Vielä viikonloppuna yritetään

Kausilippuja Uuperiin myytiin noin 400. Räsänen arvioi, että noin 40-50 kausikorttia jäi koronaviruksen takia toimiston kassaan.

– Kaikki kausilippunsa maksaneet eivät edes tulleet lunastamaan kortteja, vaan jättivät käymättä kokonaan rinteissä, kertoo Räsänen.

Laskettelukeskuksen onneksi ihmiset ovat Räsäsen mukaan ymmärtäneet tilanteen, eikä rahoja ole vaadittu takaisin.

– Ne, jotka ovat rinteisiin tulleet, ovat pystyneet kuittaamaan kausilippunsa hinnan 5-7 laskettelukerralla päivälipun hintaan verrattuna, laskee Räsänen.

Räsäsen mukaan jo kausilippuja ostaessaan ihmiset ymmärsivät riskin kauden jäämisestä lyhyeksi.

Uuperissa ainut avoinna oleva rinne, Somparinne on saatu pidettyä hyvässä kunnossa lyhyeksi jääneen kauden aikana.

Räsäsen mukaan laskettelukeskuksella olisi ollut vielä varastoitua lunta, jonka varassa kautta olisi pystytty pitkittämään.

– Nyt on kuitenkin luvassa plusasteita ja rinne menee pehmeäksi. Jos yöpakkasilla saadaan vielä aamuksi rinne kovaksi, niin yritämme vielä viikonloppuna pitää rinteen auki. Kerromme siitä kyllä nettisivuilla.