Kotkan kaupunki perustamassa Kotkan tapahtumakeskus Oy:n – Yhtiön tarkoituksena on myydä tilaa tapahtumien järjestäjille

Operaattoriyhtiön tärkein tehtävä on tehdä Kotkan tapahtumakeskusta tunnetuksi mahdollisimman pitkään ennen sen avautumista loppuvuodesta 2022.

Raimo Eerola

Ennakkoon tehtävän myynnin ja markkinoinnin onnistuminen on kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannosen mukaan olennaisen tärkeätä Kantasatamaan tulevassa tapahtumakeskuksessa.
Ennakkoon tehtävän myynnin ja markkinoinnin onnistuminen on kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannosen mukaan olennaisen tärkeätä Kantasatamaan tulevassa tapahtumakeskuksessa.

Kotkan Kantasatamaan suunnitellun tapahtumakeskuksen operaattoriyhtiön perustamista käsitellään ensi maanantaina kaupunginhallituksessa.

Kotkan tapahtumakeskus Oy -nimisen yhtiön tarkoituksena on vastata tapahtumien myymisestä tapahtumakeskukseen, markkinoinnista ja palveluista.

Työryhmä on valmistellut operaattoriyhtiön liiketoimintaa viime kesäkuusta alkaen. Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen kertoo tavoitteena olevan, että yhtiön perustaminen saataisiin käsiteltäväksi kaupunginvaltuuston seuraavaan kokoukseen maaliskuun alussa.

Kaupunki omistaa aluksi kokonaan

Yhtiön perustaminen edellyttää lisämäärärahan hyväksymistä. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle yhtiön osakepääomaksi 25 000:ta euroa. Pääoman avulla yhtiö voi aloittaa toimintansa.

Alkuvaiheessa kaupunki omistaa yhtiön kokonaan. Operaattoriyhtiö perustetaan markkinaehtoiseksi toimijaksi.

– Tarkoitus on, että yhtiö toimii markkinoilla kuin mikä tahansa yhtiö, kaupunki ei tule sitä avustamaan, Hannonen sanoo.

Hannosen mukaan operaattoriyhtiölle itsenäisesti toimiminen on tärkeää, jotta se voi joustavasti yhdistää paikallisen palveluverkoston ja reagoida markkinatilanteisiin.

Operaattoriyhtiön ja tapahtumakeskuksen kiinteistöyhtiö Backstaff Oy:n välille on tarkoitus tehdä toimeksiantosopimus, jossa Backstaff ostaa operaattoriyhtiöltä myyntiä ja markkinointia. Backstaff varaa operaattorin aloitusvaiheeseen 350 000 euroa.

Markkinointityö tärkeää

Hannosen mukaan päätösten jälkeen haetaan mahdollisimman sujuvaa polkua yhtiön perustamiseen.

Operaattoriyhtiötä tarvitaan tapahtumakeskuksen toiminnan aloittamiseen. Ennen kuin tapahtumakeskus arviolta vuoden 2022 lopussa avaa ovensa, pitäisi sitä olla tehty tunnetuksi jo pitkään.

– Yhtiön toiminta on hyvin oleellista tapahtumakeskuksen menestymisen kannalta, Hannonen toteaa.

Tapahtumakeskus Oy ei palkkaa artisteja tai järjestä tapahtumia vaan vuokraa tilaa tapahtumanjärjestäjille.

– Tapahtumakeskus ei ota itse tapahtumien järjestämisriskiä, Hannonen korostaa.

Operaattoriyhtiön tarkoituksena on luoda paikallisista yrityksistä muodostuva palveluverkko.

– Tapahtumakeskukseen tarvitaan erilaisia kumppaneita, joiden kanssa operaattori muodostaa yhteisen palvelupaketin ja onnistuneen kokemuksen kävijälle.

Toimitusjohtaja etsinnässä ensin

Yhtiön aloittaessa toimintansa ensimmäinen tehtävä on hankkia toimitusjohtaja. Hannonen kertoo, että muutamia mahdollisia kandidaatteja tehtävään on jo haastateltu. Valinnan aikataulua tai prosessia ei vielä ole tiedossa tarkasti.

– Tehtävään haetaan oikeanlaista osaajaa. Henkilöä, jolla on vahva tapahtuma-, messu- tai kongressialan osaaminen ja verkostot.

Kotkan tapahtumakeskus Oy:n hallituksen koostumus tai toimitusjohtajan lisäksi yhtiöön palkattavien työntekijöiden määrä ei ole myöskään vielä tiedossa. Hannonen kertoo yhtiön tarkoituksena olevan olla pieni ja kaikkien siinä työskentelevien osaaminen on kokonaisuus.