Näkökulma: Rakkausviikko on imelä mutta kiinnostava kokeilu — Piristysruiske on tervetullut ainakin kauppiaille, jotka ottavat nyt teemasta kaiken ilon irti

Raimo Eerola

Kotkassa vietetään tällä viikolla Rakkausviikkoa. Mikäs siinä. Rakkaus on yksi kaupungin arvoista ja sen ympärille on haluttu sitä paljon puhuttua positiivista pöhinää. Vaikka ajatus kuulostaa imelältä, on viikko on vähintäänkin kiinnostava kokeilu.

Kaupallisuus lisääntymässä

Ajankohta on suunniteltu ystävänpäivän ympärille. Varsin osuvaa. Suomessa helmikuuta 14. päivää on vietetty 1980-luvulta lähtien ystävyyden kunniaksi, kuten päivän suomenkielinen nimikin kertoo. Maailmalla päivä on painottunut enemmänkin rakastavaisten juhlapyhäksi. Romanttisen rakkauden korostaminen ystävänpäivän vietossa on kuitenkin lisääntynyt myös meillä.

Jo alkuvuodesta aletaan muistutella mainoksissa, että ethän unohda hemmotella rakastasi? Ravintolaillallisia varaillaan, kukkakimppuja tilaillaan. Joku voi kokea pettymystä, jos kumppani ei muistakaan lahjalla tai edes kortilla. Puhumattakaan niistä, joilla ei ole ketään antamassa sitä suklaarasiaa.

Ystävänpäivällä onkin yhä suurempi kaupallinen merkitys myös Suomessa. Vaikkei Yhdysvaltojen suureellisissa kulutusluvuissa vielä liikutakaan, ottaa kaupan ala päivästä kaiken irti.

Rakkausviikolla onkin merkitystä paitsi arvokannanottona myös liiketaloudellisesti. Yrittäjät ovat lähteneet innolla mukaan. Pasaati mainostaa ystävänpäivätapahtumaansa vaaleanpunaisin sydämin. Liikkeissä ympäri kaupunkia hehkutetaan teemaa ja ennen kaikkea siihen sopivia tuotteita.

Rakkautta on tosiaan ilmassa. Ja jos kauppiaiden toiveet toteutuvat, myös ostoskoreissa. Eikä vain ystävänpäivänä vaan koko viikon!

Yliannostuksen vaara ilmeinen

Vaaleanpunainen on viikon väri. Sydämenkuvat silmissä liikutaan nyt laajalla rintamalla. On pussauskoppia, rakkauslauluja, pikadeittailua ja häätapahtumaa. Yliannostuksen vaara on ilmeinen. Moni yksinäinen tai rakkaudessaan pettynyt kokee helposti vastenmielisyyttä. Rakkaudettomuutta on vaikeaa paeta, kun koko kaupunki on puettu pinkkiin.

Onneksi Rakkausviikolla ei sorruta pelkkään pusipusiin. Rakkautta käsitellään myös työelämässä sijoittumisen, terveyden ja parisuhteen vuorovaikutuksen näkökulmista. Rusettiluisteluun kutsutaan isovanhempia lastensa kanssa ja muistutetaan ystävyyden ilosanomasta.

Poissaolollaan loistavat silti monet rakkauden muodot, joita elämän arjessa usein tapaa. Palo harrastuksiin, kosketus luontoon tai vaikka syvä kiintymys lemmikkieläimiin. Rakkaus on muutakin kuin ruusuja ja bebe-leivoksia.

Myös Rakkausviikon heteronormatiivisuus hämmästyttää. Viikko olisi ollut hyvä sauma esimerkiksi pride-tapahtumalle.

Positiivisuuttakin tarvitaan

Moni on moittinut rakkautta naiviksi arvoksi, kun puhutaan kaupungista ja sen kehittymisestä. Väite on helppo allekirjoittaa, jos asiaa katsotaan taloussäästöjen, väestön terveyden tai vaikkapa työttömyyden hoidon näkökulmasta. Osa kotkalaisista on kohotellut kulmiaan myös kuullessaan Rakkausviikosta ja ihmetellyt, eikö senkin ponnisteluita olisi voinut käyttää muun hyvän edistämiseen.

Asiasta voi olla montaa mieltä. Vaikka siirappia on nyt tarjolla monen sietokyvyn ylittävä määrä, on positiivisella ajattelulla oiva paikka lumikinosten ja räntäsateen keskellä.

Eikä siitäkään haittaa ole, jos pienyrittäjän kassakone kilahtaa helmikuista normiviikkoa kirkkaammin.

Kommentoidut