Mitä kaikkea uimahalli voisi olla? — Kotkaan tulossa uusi uimahalli, käytössä uudenlaisen palvelukonseptin suunnittelu

Nykyinen Katariinan uimahalli on tullut käyttöikänsä päähän. Tavoitteena on saada uimahallin tilalle jotakin enemmän kuin vain uintipaikka.

Raimo Eerola

Kotkan Katariinan uimahallin maauimala on mukana uuden hallin suunnittelussa.
Kotkan Katariinan uimahallin maauimala on mukana uuden hallin suunnittelussa.

Katariinan uimahallilla Kotkansaarella on jäljellä enää noin neljä vuotta turvallista käyttöikää. Uuden hallin tarveselvitystä on tehty viime joulukuusta alkaen helsinkiläisen palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa. Mukana on ollut yli 50 eri aloja ja käyttäjäryhmiä edustavaa henkilöä.

Uuden uimahallisuunnitelman työnimi on Voimala. Kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen esitteli hanketta maanantaina Kotkan kaupunginvaltuutetuille.

— Olemme miettineet, voiko rakennuksella olla muitakin merkityksiä kuin uiminen. Siksi on aloitettu palvelukonseptin uusimisen suunnittelu, Hannonen kertoo.

Voimala olisi Hannosen mukaan paikka, joka tuottaisi hyvinvointia kotkalaisille.

— Asiakaskyselyissä toivotaan monipuolista ja houkuttelevaa liikunta- ja hyvinvointikeskusta sekä kohtaamispaikkaa, johon olisi mukava tulla viettämään aikaa.

Tällä konseptilla toteutettua hanketta ei ole vielä Suomessa. — Markku Hannonen

Voimalassa järjestettäisiin nykyistä laajempia palveluita. Ideoissa on esitetty muun muassa lapsiparkkia, urheiluvälinelainausta, liikunnanohjausta, teemapäiviä ja kuutamouintivuoroja kerran kuukaudessa.

Kustannusarviota ei ole vielä tehty

Uudella uimahallilla ei ole vielä hintalappua. Kustannuksiin vaikuttaa se, miten paljon erilaisia toimintoja ja tiloja rakennukseen halutaan tehdä.

Haminan Linnoituksen vuonna 2014 valmistunut uimahalli maksoi 10 miljoonaa euroa. Haminan halli nousi keskustelussa esiin esimerkkinä siitä, miten eri käyttäjäryhmät on otettu hyvin huomioon. Samoin mainittiin se, että Karhulan ja Haminan halleista puuttuu kummastakin korkeat hyppytelineet, jotka Kotkaan sen vuoksi pitäisi saada vetonaulaksi.

Hannonen oli tyytyväinen valtuutettujen käyttämiin puheenvuoroihin. Kukaan ei esittänyt, että uutta uimahallia ei tarvittaisi, sen sijaan ideoita sekä vanhan hallin hyödyntämiseen että uuden hallin toimintaan esitettiin useita.

— Tällä konseptilla toteutettua hanketta ei ole vielä Suomessa. Kaupunki tekisi investoinnin, lisäksi rakennuksessa voisi olla yrityksille vuokrattavia tiloja.

Tavoitteena on päättää uudesta hallista ensi vuoden alussa. Uimahalli rakennettaisiin vuosien 2020—2021 aikana.