Kaurismäen elokuvaklassikko näyttämölle Kotkassa — koko teatterin väki on mukana esityksessä

Kotkan kaupunginteatteri

Kauas pilvet karkaavat -maailmaa Kotkan kaupunginteatterissa. Näytelmä muokattiin Kotkassa laulunäytelmäksi.
Kauas pilvet karkaavat -maailmaa Kotkan kaupunginteatterissa. Näytelmä muokattiin Kotkassa laulunäytelmäksi.

Kotkan kaupunginteatterissa saa lauantaina ensi-iltansa Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat. Elokuvasta on nähty aikaisemmin Jarno Kuosan muokkaama näytelmäversio Jyväskylän teatterissa. Kotkassa näytelmä saa mausteekseen lisää musiikkia.

— Kysymyksessä on laulunäytelmä, jossa musiikki menee ihon alle. Musikaali voisi vierannuttaa osan ihmisistä.

Valoa tunnelin päässä

Näytelmässä ravintolan hovimestari Ilona ja bussikuski Lauri ovat aviopari, jotka elävät vaatimatonta mutta onnellista arkea. Heidän elämänsä saa uuden suunnan, kun suhdannevaihteluiden seurauksena molemmat menettävät työnsä. Päärooleissa ovat Eeva Hautala ja Osku Haavisto.

Lunkan mielestä Kaurismäen tarina sopii erinomaisesti kotkalaiselle näyttämölle.

— Aihe on ajattoman ajankohtainen. Tarina on täynnä toivoa, vaikka sillä onkin surullinen pohjavire. Tärkeintä on yhteisöllisyys ja sen tuoma tuki. Tämän lähemmäs ihmistä ei näytelmä voi päästä.

Argentiinalaista tangoa koreografien opastuksella

Kauas pilvet karkaavat -näytelmässä esiintyy koko Kotkan kaupunginteatterin väki.

— Se on niin sanottu luomutuote. Olemme tehneet sen omalla työyhteisöllä ja saaneet apua erityisosaajilta, kuten koreografeilta, jotka opettivat meille argentiinalaista tangoa, kertoo Lunkka.

Argentiinalaisen tangon suomenmestareille teatteriprojekti oli uudenlainen kokemus.

— Oli mielenkiintoista päästä kokeilemaan omiakin rajojaan. Huomasimme, että näyttelijöillä uusien asioiden oppimiskyky on erilainen kuin muilla ihmisillä. Tärkein asia, jonka heille opetimme argentiinalaisesta tangosta oli läsnäolo, toteavat Karoliina ja Kari Kiiski.

Kuiskaajakin sai oman roolinsa

Teatterin väki hyppi näytelmää työstäessään yli osaamisalueidensa aitojen.

— Näytelmän visualisoinnista vastaa valaistuksen ammattilaisemme Essi Santala. Hän on nyt ollut mukana luomassa lavasteita ja tuonut mukanaan erikoisosaamistaan, kertoo Lunkka.

— Näytelmässä on yli 60 kohtausta. Joissakin kohtauksissa on vain kolme repliikkiä. Lavasteiden täytyy olla muunneltavissa helposti ja nopeasti. Sellaisia muutoksia voidaan tehdä myös videoilla ja valoilla, kertoo Santala.

Kaikki, kuiskaajaa myöten ovat saaneet omat roolinsa näytelmässä.

— On ollut mielenkiintoista olla mukana näytelmässä. Kiirettähän siinä tosin pitää, koska meillä on omakin työmme hoidettavana kulisseissa, toteaa järjestäjä-kuiskaaja Petri Salonen.

Myös puvustajille on riittänyt töitä. Melkein kaikilla näyttelijöillä on näytelmässä useita eri rooleja, Kari Kukkosella jopa 11.

— Se tarkoittaa viittä, kuutta pukua per lärvi, laskee Lunkka.

Kauas pilvet karkaavat

Käsikirjoitus Aki Kaurismäki, Jarno Kuosa

Ohjaaja Pia Lunkka

Visualisointi Essi Santala

Äänisuunnittelu Kaj Günther

Pukusuunnittelu Anne Hannula

Rooleissa Eeva Hautala, Osku Haavisto, Anne Niilola, Juho Markkanen, Antti Leskinen, Lise Holmberg, Kari Kukkonen, Jyri Ojansivu, Ella Mustajärvi

Orkesteri Ari Ismälä, Harri Heininen, Jonas Mäki, Wiljami Salminen, Juho Markkanen

Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Uusimmat uutiset