Pekka Haavisto Mikkelin Asuntomessuilla: Niinistön käytös muistuttaa käkikelloa

Jarno Kuusinen / AOP

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pyrkii haastamaan istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä varsinkin ilmaston ja ulkopolitiikan kysymyksissä. Kuvassa Haavisto vihreiden puoluekokouksessa Tampereella kesäkuussa.
Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pyrkii haastamaan istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä varsinkin ilmaston ja ulkopolitiikan kysymyksissä. Kuvassa Haavisto vihreiden puoluekokouksessa Tampereella kesäkuussa.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto vieraili tänään lauantaina Mikkelin Asuntomessuilla. Haavisto arvosteli presidentti Sauli Niinistön päätöstä osallistua vaaliväittelyihin vasta lokakuussa.

— Niinistön käytös muistuttaa käkikelloa: Välillä hän ottaa kantaa yksittäiseen arvokysymykseen, mutta vetäytyy sitten takaisin.

— On jo presidentti-instituution arvon kannalta tärkeää, että istuva presidentti osallistuisi väittelyihin.

"Samoja latuja hän meidän perässä hiihtää"

Haavisto ja muut ehdokkaat kritisoivat Porin Suomi-areenan keskustelutilaisuudessa viime tiistaina Niinistön päätöstä osallistua vaaliväittelyihin joulukuussa. Kritiikin jälkeen Niinistö ilmoitti osallistuvansa ensimmäiseen vaaliväittelyyn mahdollisesti jo lokakuussa.

Niinistö itse on perustellut päätöstään sillä, ettei hän puuttuvien kannattajakorttien takia ole vielä virallisesti ehdokas. Vaikka Haavisto pitää perustelua juridisesti paikkansa pitävänä, kampanjoi Niinistö vaaleihin hänen mielestään jo tälläkin hetkellä.

— Suomi-areenan muut ehdokkaat osallistuivat yhteiseen keskustelutilaisuuteen tiistaina, Niinistö puhui itsekseen keskiviikkona. Samoja latuja hän meidän perässä hiihtää.

Haavisto kaipaa Suomelta aloitteellisuutta

Haavisto itse pyrkii haastamaan Niinistöä etenkin ilmaston ja ulkopolitiikan kysymyksissä. Suomen pitää hänen mielestään ottaa enemmän roolia aloitteiden laatijana, ei niiden seuraajana.

— Esimerkiksi Pohjoismaisessa yhteistyössä ja Itämeren kysymyksissä pitäisi ottaa entistä vahvempi arvojohtamisen rooli.

Paavo Väyrysen ilmoittautuminen mukaan presidenttikisaan ei tullut Haavistolle yllätyksenä.

— Väyrysen on hankala pysyä poissa silloin, kun tehdään isoja ratkaisuja. Viime vaaleissa hän oli jopa erinomainen ulkopoliittisissa kysymyksissä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.