Nainen kavalsi kotkalaismiehen rahat - Tekijä on viimeisten vuosien aikana tuomittu toistuvasti omaisuusrikoksista

Nainen käytti hyväkseen miehen avioeron jälkeistä vaikeaa elämäntilannetta.

Moises Garibay

Hovioikeus ei myöntynyt naisen vaatimukseen vankeusrangaistuksen alentamisesta.
Hovioikeus ei myöntynyt naisen vaatimukseen vankeusrangaistuksen alentamisesta.

Itä-Suomen hovioikeus piti ennallaan useista omaisuusrikoksista tuomitun 32-vuotiaan naisen vankeusrangaistuksen. Kymenlaakson käräjäoikeus langetti naiselle yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen viime keväänä.

Nainen kavalsi kotkalaismieheltä yhteensä yli 23 000 euroa. Nainen oli käyttänyt hyväkseen miehen avioeron jälkeistä vaikeaa elämäntilannetta ja saanut miehen uskomaan, että he ovat seurustelusuhteessa. Nainen oli saanut haltuun miehen pankkikortin ja nostanut varoja miehen tililtä.

Osa rahoista oli saatu hankkimalla luottoja miehen nimiin. Lisäksi miehen henkilötiedoilla hankittiin luotolla muun muassa puhelimia, puhelinliittymiä ja muuta omaisuutta. Oikeuden mukaan naisella ei ollut aikomustakaan maksaa luottoja takaisin.

Käräjäoikeudessa nainen tunnusti teot ja myönsi pääosin asianomistajien korvausvaatimukset. Hovioikeudessa nainen kuitenkin vaati vankeusrangaistuksen alentamista 10–11 kuukauteen. Vaatimuksen perusteena oli rikoksista kulunut pitkä aika ja hänelle aiemmin tuomitun rangaistuksen vaikutus.

Tutkinta kesti yli kolme vuotta

Teot tapahtuivat pääosin Kotkassa kevään ja kesän aikana vuonna 2014. Hyväksikäytettynä ollut mies kuoli elokuussa 2014. Miehen kuolinpesän edustaja teki tutkintapyynnön poliisille lokakuussa 2014. Esitutkinta asiassa kesti syyttäjän pyytämät lisätutkinnat mukaan lukien runsaat kolme vuotta.

Hovioikeuden mukaan tutkintaan kulunutta aikaa voidaan pitää tavanomaista pidempänä verrattuna vastaavanlaisiin tutkintoihin, mutta ei poikkeuksellisena. Muilta osin asian tutkinnassa ei ollut viivästystä.

Nainen on viimeisen kymmenen vuoden aikana syyllistynyt toistuvasti omaisuusrikoksiin, joista hänet on tuomittu useasti vankeusrangaistuksiin. Hovioikeuden mukaan tämänkään vuoksi tutkinnan viivästymisestä ei olisi aiheutunut naiselle mitään haittaa.

Hovioikeus poisti ainoastaan naiselle tuomitun rikosuhrimaksun aiheettomana. Naisen tässä tapauksessa syyksi luetut rikokset tapahtuivat ennen kuin laki rikosuhrimaksusta tuli voimaan.