Veijo Parviaisen luvat eivät riittäneet Suursaarelle pääsyyn — Kahdeksannen kerran saareen pyrkinyt Parviainen pitää yrittämistä harrastuksenaan

Kotkalainen Veijo Parviainen on ensimmäinen suomalainen kymmeneen vuoteen, joka on saanut Suursaarelle rantautumiseen vaadittavat luvat. Nyt hän tekee yhteistyötä saareen päässeen Peter Holstin kanssa saavuttaakseen haluamansa.

kaj holmberg

Suursaareen on Kotkasta matkaa vähän yli 40 kilometriä.
Suursaareen on Kotkasta matkaa vähän yli 40 kilometriä.

Kotkalaisen Veijo Parviaisen kahdeksas yritys päästä Suursaareen jäi taas puolitiehen. Tällä kertaa tieto siitä, että Suursaari on kokonaan suljettu viikkokausiksi tuli Parviaiselle vain muutama päivä ennen suunniteltua lähtöä.

— Yhteyshenkilöni otti minuun yhteyttä ja varoitti, ettei saarelle pääsekään, Parviainen muistelee.

Parviainen venekuntineen lähti toteuttamaan varasuunnitelmaa. He kävivät Suursaaren sijaan Somerissa, Lavansaaressa sekä Seiskarissa, joissa Parviainen ei ollut aikaisemmin käynyt.

Parviaisella on luvat Suursaareen koko kesän ajaksi, joten uusi mahdollisuus saarelle pääsyyn saattaakin tulla jo loppukesällä. Tarkempaa suunnitelmaa hänellä ei kuitenkaan vielä ole.

— Koskaan ei saa sanoa ei koskaan, Parviainen naurahtaa.

Luvat eivät riitä

Kotkastakin näkyvä Suursaari kuuluu Venäjälle, joten saarelle pääsy vaatii paljon suunnittelua ja paperitöitä. Aina sekään ei tosin riitä. Parviaisella on jo kolmesti ollut luvat kunnossa, muttei hän ole silti päässyt kertaakaan rantautumaan saareen.

Ensimmäisen kerran Parviainen yritti saareen pääsyä viime keväällä. Silloin rantautumislupa tuli myöhässä, vaikka lupaprosessi olikin tehty hyvissä ajoin. Toisella kerralla Parviainen joutui perumaan lähdön Suursaareen kovan myrskyn takia.

— Odotimme viikon Viipurissa myrskyn laantumista, mutta jouduimme lopulta palaamaan Kotkaan käymättä Suursaaressa.

Peter Holstin kanssa yhteistyötä

Parviainen on siis ensimmäinen suomalainen yli kymmeneen vuoteen, joka on saanut rantautumiseen vaadittavat luvat, mutta ei päässyt saareen vieläkään. Helsinkiläinen matkailuyrittäjä Peter Holst sai luvan myöhemmin ja onnistui rantautumaan saarelle alkukesällä, ja on täten ensimmäinen suomalainen noin kahteentoista vuoteen, joka rantautui saarelle onnistuneesti.

— Onnittelin häntä heti kun kuulin asiasta, Parviainen muistelee.

Parviainen ja Holst eivät vielä ennen Holstin onnistunutta rantautumista kesäkuussa tienneet toisistaan. Nykyään parivaljakko tekee jonkin verran yhteistyötä.

— Itse hankin omat lupani viimeisimmälle yritykselle, mutta sovittiin Holstin kanssa, että hän sai järjestää muiden osallistujien luvat matkailuyrityksensä kautta, Parviainen kertoo.

Suursaareen yrittäminen on kotkalaiselle purjehtijalle harrastus muiden joukossa. Hän haluaa olla avaamassa uusia mahdollisuuksia suomalaisille matkailijoille ottamalla itse ensi-askeleen.

— Kenelläkään ei ollut Suomessa tietoa siitä, miten Suursaareen pääsee ja miten sinne saa luvat.

Nyt luparuljanssiin perehtyneitä on kaksi. Kuka vaan voi päästä Suursaareen, Parviainen uskoo.

Juttua muutettu 22.07.2019 kello 13.10. Korjattu asiavirhe. Parviainen oli ensimmäinen suomalainen kymmeneen vuoteen, jolla on rantautumiseen vaaditut luvat.