Kotka perui käräjäoikeuden väeltä luvan ilmaiseen pysäköintiin — Jos yhdelle ryhmälle annettaisiin lupa, muillekin pitäisi antaa

Ari Hansen

Käräjäoikeuden väki ei jatkossa saa pysäköidä ilmaiseksi Mariankadun vinoparkissa. Arkistokuva.
Käräjäoikeuden väki ei jatkossa saa pysäköidä ilmaiseksi Mariankadun vinoparkissa. Arkistokuva.

Kymenlaakson käräjäoikeuden Kotkan kanslian työntekijät joutuvat jatkossa maksamaan pysäköinnistä siinä missä kaikki muutkin. Asiasta päätti Kotkan vt. tekninen johtaja Leila Hietala joulunalusviikolla.

Käräjäoikeus oli pyytänyt Kotkan kaupunkia myöntämään käräjäoikeuden henkilökunnalle ja lautamiehille lupaa pysäköidä Kotkan Sibeliuksenpuiston vinoparkissa vuoden 2022 lokakuun loppuun asti. Lisäksi käräjäoikeus pyysi, että sen haastemiehet saavat pysäköidä ilmaiseksi kaikkialla kaupungin alueella.

Hakemusta oli perusteltu sillä, että käräjäoikeuden lautamiehille oli syksyllä 2012 annettu lupa pysäköidä maksutta. Sen jälkeen vastaava lupa oli annettu koko henkilökunnalle.

Kyseiset luvat oli annettu suullisesti, ja käräjäoikeuden mielestä olisi ollut kohtuullista ja välttämätöntä, että lupakäytäntöä jatketaan. Haastemiesten ilmaispysäköinti olisi käräjäoikeuden mukaan ollut tarpeellista, jotta he voivat asianmukaisesti toimittaa lakisääteisen haastamistehtävänsä. Käräjäoikeuden mukaan useissa Suomen kaupungeissa haastemiehet ovat saaneet vastaavanlaisen luvan.

Vain veteraanit ja invalidit pysäköivät ilmaiseksi

Kotkan kaupungin näkemys asiasta oli kuitenkin toisenlainen. Pysäköinnintarkastajien mukaan lautamiehille oli annettu lupa ilmaispysäköintiin vinoparkissa, mutta muulle käräjäoikeuden henkilökunnalle ei.

Kotkan kaupunki muistuttaa, ettei se ole myöntänyt ilmaista pysäköintiä muille kuin veteraaneille ja invalideille. Myös kaupungin omien autojen pysäköinti maksullisille paikoille edellyttää pysäköintimaksun maksamista tai maksullisen yleispysäköintitunnuksen hankkimista.

— Mikäli kaupunki varaisi pysäköintipaikkoja maksullisella alueella tietyn viranomaisen tai henkilöstöryhmän maksuttomaan käyttöön, tulisi lähtökohtaisesti näin toimia myös muiden vastaavanlaisten tapausten kanssa. Perustetta myöntää nyt haettuja pysäköintilupia ei siten ole, sanotaan asiaa käsittelevässä viranhaltijapäätöksessä.

Kaupungin mielestä myöskään lautamiesten ilmaispysäköinnille ei ole perusteita. Koska he kuitenkin ovat saaneet pysäköidä ilmaiseksi vinoparkkiin jo pidempään, annetaan käräjäoikeudelle kohtuullinen aika tehdä tarvittavat pysäköintijärjestelyt. Kohtuullinen aika on kaksi viikkoa sen jälkeen, kun päätös on tullut lainvoimaiseksi.

Luetuimmat