Toimitusjohtaja vahvisti aikeet jättimäisen datakeskuksen tulosta Haminaan: ”Työt alkavat, kun olemme saaneet viranomaisilta luvan”

Kymen Sanomat tavoitti datakeskuksia suunnittelevan The Silent Partner Group of Companies -yrityksen toimitusjohtaja Dale Hobbien tiistai-iltana. Hobbie kertoo, että keskustelut Haminan viranomaisten kanssa aloitetaan lähiaikoina.

All Over Press / Klaus Ohlenschlaege

Amerikkalainen The Silent Partner Group of Companies aikoo rakentaa jättimäisen datakeskuksen Haminaan.

Uutinen Haminaan kaavaillusta suuresta datakeskuksesta on totta. Tiedon vahvistaa Suomeen datakeskuksia suunnittelevan amerikkalaisen The Silent Partner Group of Companies -yrityksen toimitusjohtaja Dale Hobbie, jonka Kymen Sanomat tavoitti sähköpostitse.

Kysymykset toimitusjohtajalle lähetettiin jo viime viikolla, mutta hän vastasi kysymyksiin pr-avustajansa välityksellä vasta tiistai-iltana. Haastattelussa Hobbie kertoo, että investoinnit hankkeisiin ovat jo alkaneet.

Onko totta, että olette rakentamassa datakeskuksen Haminaan?

— Neljä 250 megawatin datakeskusta tullaan rakentamaan Suomeen: yksi Haminaan, kaksi Sotkamoon ja yksi Tornioon. Hamina, Sotkamo ja Tornio valikoituivat paikkakunniksi niiden teollisuuden ja kuituyhteyksien sekä sähköverkkojen liittämisominaisuuksien takia.

Oletteko jo ostaneet maa-alueen Haminasta datakeskustasta varten?

— Emme ole ostaneet, mutta kiinteistöagenttimme tutkivat parhaillaan erilaisia vaihtoehtoja. Asiasta on tulossa lisätietoja lähitulevaisuudessa.

Oletteko jo hakenut rakennuslupaa datakeskusta varten? Milloin työt alkavat kohteessa?

— Olemme aloitamme keskustelut paikallisten toimijoiden kanssa näistä palveluista. Työt alkavat, kun olemme saaneet viranomaisilta luvan jatkaa hanketta eteenpäin.

Minkä kokoinen datakeskus tulee olemaan?

— Tämä tieto selviää lähitulevaisuudessa, sillä keskuksen koko riippuu kiinteistöjen saatavuudesta.

Milloin datakeskuksen arvioidaan valmistuvan?

— Lupien saamisen jälkeen datakeskuksen saattaminen toimintakuntoon vie noin 22 kuukautta. Emme vielä tiedä ulkopuolisista tekijöistä johtuvista mahdollisista viivästyksistä. Odotamme paikallisten yhteistyökumppanuuksien kehittämistä sekä Suomessa että Norjassa, jotta että he voivat auttaa meitä aikatauluissa pysymisessä.

Mikä tulee olemaan datakeskuksen maksimikapasiteetti?

— Meillä ei ole ennakkoon asetettuja maksimiskapasiteetteja laitoksillemme. Datakeskuksia rakennetaan ympäri maailmaa, joten niiden kapasiteetti perustuu täysin asiakkaiden tarpeisiin ja saatavilla olevaan energiaan. Koska kuitenkin kontrolloimme täysin yhtälön viimeistä osaa, kysymys on oikeasti vain asiakkaiden tarpeista.

Ketkä tulevat olemaan asiakkaitanne?

— Tämä on yksityistä tietoa, mutta voimme sanoa, että asiakaskuntamme on monitahoista: kaupallisista liikeyrityksistä yksityisiin ja julkisiin suuryrityksiin sekä hallinnollisiin toimijoihin.

Kuinka monta ihmistä tulee työllistymään datakeskuksen rakentamisvaiheessa ja toiminnan aloittamisen jälkeen?

— Tämä riippuu laitoksen koosta ja tarjoamistamme toissijaisista palveluista. Voimme antaa yksityiskohtaisia lukuja vasta, kun lopullinen suunnitelma jokaiselle kohteelle on valmistunut. Uskallamme kuitenkin luvata, että tulemme työllistämään ainakin kolme kertaa enemmän työntekijöitä kuin tavanomaiset uudet datakeskukset.

Lehdistötiedotteessanne kerrotte, että datakeskuksella tulee olemaan oma voimala ja te aiotte myydä ylijäävän sähkön. Kuinka paljon sähköä voimala tulee tuottamaan ja kuinka paljon jää myytäväksi?

— Jälleen kerran tämä tieto annetaan lähitulevaisuudessa, kun suunnitelmat paikallisten yhteisöjen ja yhteistyökumppaneinamme toimivien energiantuottajien kanssa ovat valmistuneet. Voimalamme kapasiteetti on 250 megawattia. Kapasiteettia voidaan kasvattaa, jos siihen on tarvetta.

Miksi rakennatte omavaraisen, sähköverkosta irrotetun keskuksen?

— Yksi syy on luotettavuus. Me emme ole tulossa kilpailemaan nykyisten sähköntuottajien kanssa, vaan haluamme olla resurssi paikalliselle yhteisölle. Pidemmällä aikavälillä teollisuus ei voi turvautua jo olemassa oleviin energialähteisiin ottamatta käyttöön uusia energialähteitä ja käyttämällä niitä viisaammin — meidän pitää kehittää omaa energiaa ja varmistaa, että olemme asiassa vastuullisia.

Miksi käytätte maakaasua keskuksen jäähdyttämiseen?

— Pyrkimyksemme on käyttää energiaa saman verran kuin tuotamme tai jopa vähemmän. Koska olemme irti sähköverkosta, voimme olla omavaraisia eikä meidän tarvitse turvautua muihin sähkön saatavuuden osalta.

Oma voimala mahdollistaa keskuksen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmissä syntyneen ”hukkajäähdytysenergian” uudelleen käyttämisen ja jakamisen. Tavoitteemme on rakentaa ekosysteemi, joka käyttää uudelleen kaiken laitoksen tuottaman energian. Tällä tavoin olemme askeleen lähempänä sitä, että meistä voisi tulla maailmalle malliesimerkki negatiivisesta hiilijalanjäljestä.

Kymen Sanomat otti yhteyttä Haminan ja Sotkamon kaupunginjohtajiin. Molemmat kertoivat, etteivät he tiedä mitään datakeskuksen tulosta kaupunkeihin. Miten tämä on mahdollista?

— Meillä on ollut alusta asti suunnitelmissa tavata kaikkien kaupunkien johtajat sekä niiden virkamiehiä. Uutinen datakeskuksista kuitenkin levisi nopeammin kuin olimme arvioineet. Tapaamme jokaisen kanssa seuraavan kuukauden aikana.

Kuinka suuri investointi tämä tulee olemaan?

— Tämä tieto on salaista ja siten vain sijoittajiemme ja pankkivirkailijoiden tiedossa. Jokaisella kohteella on kuitenkin oma budjettinsa, joka selviää kuntien viranomaisten ja yhteistyökumppaneidemme kanssa tekemässä lopullisessa suunnitelmassa. Kun kaikki yksityiskohdat on suunniteltu ja ratkaistu, budjetti julkistetaan ja se on avoin keskustelulle.

Onko teillä jo sijoittajia?

— Kyllä.

Uusimmat uutiset