Terveysasema, lukuisia kouluja, nuorisotalo — Haminan kiinteistöohjelma listaa myytäväksi sopivia kohteita

Ohjelma patistaa myös tehostamaan nykyisten tilojen käyttöä ja muuttamaan tarvittaessa käyttötarkoitusta.

Raimo Eerola

Etualalla oleva Keskikaupungin päiväkotirakennus ja taustalla näkyvä nuorisotalo voidaan kiinteistöohjelman mukaan myydä.
Etualalla oleva Keskikaupungin päiväkotirakennus ja taustalla näkyvä nuorisotalo voidaan kiinteistöohjelman mukaan myydä.

Haminan kaupunki laittaa tulevaisuudessa myyntiin muun muassa lukuisia sotekiinteistöjä ja kouluja, mikäli kaupungin uusi kiinteistöohjelma saa poliittisten päättäjien hyväksynnän. Kiinteistöohjelman mukaan sotekiinteistöistä voitaisiin myydä esimerkiksi terveysasema, Kellokallion palvelukeskus ja Saviniemen hoitokoti.

Ohjelman mukaan sote-uudistuksen johdosta epävarmuus sotekiinteistöjen tulevaisuudesta aiheuttaa kunnille ison riskin. Moniin Haminan sotekiinteistöihin on jatkossa tehtävä myös merkittäviä peruskorjauksia, jotta ne täyttäisivät laatuvaatimukset ja olisivat kustannuksiltaan kilpailukykyisiä.

Mikäli kiinnostusta koulukiinteistöihin ei löydy kahden vuoden kuluessa, rakennukset tulee ohjelman mukaan purkaa.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kiinteistöistä ohjelma on valmis laittamaan myyntilistalle muun muassa Keskikaupungin päiväkodin ja samalla tontilla toimivan nuorisotalon, Kurkitien päiväkodin ja Summan koulun sen vapauduttua väistötilakäytöstä. Ensisijaisesti myyntiin tulee tarjota myös Poitsilan, Neuvottoman ja Uuden-Summan kouluja sekä Keskuskoulua. Mikäli kiinnostusta koulukiinteistöihin ei löydy kahden vuoden kuluessa, rakennukset tulee ohjelman mukaan purkaa. Husulan koulu on myös purettavien listalla uuden koulun rakentamisen tieltä. Ohjelmassa sen liikuntasali todetaan säilyttämisen arvoiseksi.

Vetovoimaa vahvistavia

Myytävien tai vaihtoehtoisesti kehitettävien joukkoon ohjelmassa on päässyt joukko kiinteistöjä, joilla voi olla merkitystä kaupungin vetovoiman vahvistamisessa. Myynti tai kehittäminen odottaa ainakin Seurahuoneen hotellirakennusta, linja-autoasemaa, Tullimakasiinia ja matkustajaterminaalia.

Suoraan myyntiin voidaan tarjota ainakin Sivistyspalvelukeskusta, Fredrikinkatu 2:n liikehuoneistoa ja asuintaloa, kaupungintaloa, Vallitaloa ja paloasemaa sekä Lauanniemen rakennuksia.

Ohjelman perusteluissa todetaan, ettei Sivistyspalvelukeskuksen tiloille ole käyttöä, kaupungintalon elinkaari on tiensä päässä ja Vallitalo vajaakäytöllä. Myöskään Lauanniemelle ei ole käyttöä.

Seurahuoneen, Tullimakasiinin, Vallitalon ja linja-autoaseman kiinteistöjen osalta kaupungilla tulee ohjelman mukaan olla selkeä näkemys millaista toimintaa tiloihin halutaan kaupungin vetovoiman vahvistamiseksi.

Käytön tehostamista mietittävä

Suoran purkutuomion ohjelma antaa entiselle Myllyhovin vanhainkodille ja Sibeliuskatu 36:n kerrostalolle sekä sen yhteydessä sijaitsevalle neuvolakiinteistölle.

Kiinteistöohjelmassa patistetaan kulttuuri-, museo- ja nuorisotoimea mietintään. Niiltä halutaan esitykset muun muassa Vehkalahden Kotiseutumuseon, Puistotalon, Ruutikellarin, Vehkalahtitalon, Raittiustalon ja nuorisotilojen käytön tehostamisesta, uudistamisesta tai muuttamisesta toiseen käyttöön.

Myös koulujen rehtoreilta ja johtajilta halutaan esityksiä koulutilojen käytön tehostamisesta.

Ohjelmassa todetaan myös, että korjausvelkalaskelma tulee päivittää. Uusien investointien rahoittamistapojen selvittämistä peräänkuulutetaan. Vertailua tulee tehdä omaan taseeseen rakentamisen, kiinteistöleasingin ja elinkaarimallin välillä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet