Kaakkois-Suomeen enemmän hirvenkaatolupia kuin viime vuonna

Kai Skyttä

Kaakkois-Suomeen enemmän hirvenkaatolupia kuin viime vuonna

Suomen riistakeskuksen alueelle Kaakkois-Suomessa on myönnetty tulevalle metsästyskaudelle 2802 hirvenkaatolupaa. Lupamäärä on noin 15 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Yksi lupa oikeuttaa metsästämään joko yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Luvissa on mukana niin sanottuja reservilupia, joilla metsästysmäärä pystytään paikallistasolla sovittamaan hirvitilanteen mukaan metsästysaikana saatujen hirvihavaintojen perusteella.

Kaatolupamäärä on edellisvuotta suurempi, koska hirvikanta on monilla hirvitalousalueilla edelleen kasvanut. Viime vuosina lupien käyttöaste on ollut noin 83—90 prosenttia, joten arvioitu saalis tulee olemaan yli 3000 hirveä.

Vuonna 2016 Kaakkois-Suomessa metsästettiin kaikkiaan 2800 hirveä. Vuonna 2016 käytössä oli 2432,5 kaatolupaa. Määrä sisältää metsästyskauden aikana myönnetyt uudet kaatoluvat yli puoliksi ihmisravinnoksi kelpaamattomien tilalle. Lupien käyttöaste oli tuolloin 87 prosenttia.

Hirvieläinten kaatoluvat (hirvi ja valkohäntäpeura) on tänä vuonna myönnetty 39 eri hakijalle. Käytännössä hirvieläintenmetsästykseen osallistuu yli 300 erillistä hirvenmetsästysseuraa, -seuruetta tai hirviryhmää.

Hirvenmetsästys alkaa tänä vuonna 14. lokakuuta ja päättyy 31. joulukuuta. Vahinkojen estämiseksi hirveä saa kuitenkin metsästää ainoastaan vahtimalla pellolta syyskuun ensimmäisestä päivästä lokakuun toista lauantaita edeltävään päivään.

Valkohäntäpeurakanta on alueella kasvussa ja sen pyyntiin on myönnetty kaikkiaan 530 pyyntilupaa. Viime metsästyskauden aikana kaatolupia oli 338 ja saaliiksi saatiin 253 valkohäntäpeuraa, mikä on suurin vuotuinen määrä tähän mennessä Kaakkois-Suomessa.

Valkohäntäpeuran osalta metsästys alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina ja jatkuu 31. tammikuuta asti. Vahinkojen estämiseksi valkohäntäpeuraa saa kuitenkin metsästää ainoastaan vahtimalla syyskuun ensimmäisestä päivästä syyskuun viimeistä lauantaita edeltävään päivään.

Alueella esiintyy myös kasvavassa määrin metsäkaurista, mutta sen pyyntiin ei tarvita kaatolupaa. Metsäkauriin metsästys alkaa 1. syyskuuta ja päättyy 31. tammikuuta. Lisäksi metsäkaurisuroksia voidaan metsästää 16. toukokuuta – 15. kesäkuuta vuonna 2018. Viime metsästyskaudella metsästettiin 300 metsäkaurista, mikä on uusi saalisennätys alueella.

Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.