Joutomaa Fest täyttää Katariinan kalkkisiilot kulttuurilla

Kimmo Seppälä

Joutomaa Festin järjestäjät Toni Lahti ja Ekaterina Montonen toivovat, että uusi kulttuuritapahtuma innostaisi kotkalaisia osallistumaan ja viettämään aikaa yhdessä.
Joutomaa Festin järjestäjät Toni Lahti ja Ekaterina Montonen toivovat, että uusi kulttuuritapahtuma innostaisi kotkalaisia osallistumaan ja viettämään aikaa yhdessä.

Ensi viikonloppuna Kotkassa järjestetään Joutomaa Fest, poikkitaiteellinen kulttuuritapahtuma, jonka tavoitteena on elävöittää kaupunkia ja luoda uudenlaista esimerkkiä tilan käytöstä. Festivaalin tapahtumapaikkana on Katariinan teollisuusalueen vanhat kalkkisiilot, jotka ovat olleet tyhjillään vuosikausia.

— Tarkoituksena on näyttää, mihin joutomaata voi käyttää. Monimuotoinen taidetapahtuma tukee kaupunkisuunnittelua, festivaalin järjestäjät Toni Lahti ja Ekaterina Montonen kertovat.

Joutomaa Fest toteutetaan yhteistyössä Kotkan kaupungin Uudet tapahtumat -kiihdyttämön kanssa. Lahden mukaan ideana on saattaa hautaan kuollut toiminta ja toivottaa tervetulleeksi uusi.

Viikonlopun ajaksi siilot muuttuvat kulttuuritilaksi, jossa esittäytyy taiteenlajien koko kirjo. Ohjelmassa on musiikkia, teatteria, tanssiesityksiä, taidenäyttelyitä, mediataidetta, ruokailua ja hengailua.

Tapahtuman kantava voima on yhdessä tekeminen. Inspiraationa ja esikuvana on toiminut Kouvolassa järjestetty Jättömaa-festivaali, joka lopetettiin viime vuonna. Nyt on tavoitteena luoda Kotkaan samankaltainen tee se itse -festari, jonka toteuttamiseen kaikki kaupunkilaiset voivat osallistua.

— Tämä on kunnianosoituksemme Jättömaalle.

Montosen mukaan festivaalin tärkein tehtävä on saada ihmiset viettämään aikaa yhdessä.

— Toivomme, että kotkalaiset inspiroituisivat tästä ja näkisivät, että pienistäkin asioista voi saada iloa, Lahti sanoo.

Montonen kertoo, että heidän apunaan tapahtumaa on ollut suunnittelemassa kymmeniä vapaaehtoisia. Vieläkin ehtii talkoisiin mukaan, sillä festivaaliviikko alkaa alueen siivouksella. Kalkkisiilojen ympäristöä siistitään maanantaista perjantaihin aamusta iltaan.

— Siivoustalkoisiin voi tulla piipahtamaan vaikka lenkin yhteydessä, Lahti vinkkaa.

Varsinainen festivaali käynnistyy perjantaina 26. toukokuuta. Ohjelma on suunniteltu takaperoisesti eli ensimmäisenä päivänä vietetään lopettajaisia. Alueen vanhalle toiminnalle jätetään hyvästit valo- ja videotaiteen sekä musiikin siivittämänä.

Toisena päivänä avataan uutta. Lauantaiaamupäivä on omistettu lapsiperheille. Luvassa on klovneriaa, teatteria ja piirustusta. Myöhemmin lauantaina ohjelmassa on muun muassa musiikkia, teatteria ja tanssiesityksiä. Koko viikonlopun ajan ulkoilmagalleriassa on esillä nuorten taiteilijoiden teoksia.

Suurin osa taiteilijoista ja tekijöistä on tältä seudulta. Kaikki ovat mukana talkoohengessä.

— Ohjelman sisältö on yllätys myös meille, Lahti sanoo.

Siilot ovat Joutomaa Festin ensimmäinen kohde. Ensi syksynä on luvassa toinen vastaavanlainen tapahtuma, sekin joutomaalla. Montonen kertoo, että siilot valikoituivat ensimmäiseksi kohteeksi sen vieressä sijaitsevan kaupunkikasvimaan vuoksi.

— Kaupunkikasvimaalla on alkamassa istutuskausi. Yhtenä tavoitteistamme on tuoda vuosi sitten perustettua viljelypalstaa tutuksi.

Joutomaa Fest 26.—27. toukokuuta Kotkassa. Ohjelmaa on perjantaina klo 17—23 ja lauantaina klo 11—23. Lisätietoa tapahtuman Facebook-sivuilta.