Monelle saarimökille pääsee väylistä huolimatta jäiden tultuakin — Haminassa ja Virolahdella kielletään alusliikenne tarvittaessa kahdella väyläosuudella

Esimerkiksi Tammioon ja Rakin Kotkaan turvataan mantereelta kulkuyhteys jääpeitteen aikana, vaikka ne ovat laivaväylien takana.

Raimo eerola

Mikäli ensi talvena tulee merelle jääpeite, moottorikelkalla pääsee myös monelle väylän takana sijaitsevalle loma-asunnolle.

Mikäli itäiselle Suomenlahdelle tulee ensi talvena jääpeite, alusten liikkuminen kahdella väyläosuudella Haminassa ja Virolahdella kielletään. Liikennevirasto aikoo sulkea alusliikenteeltä jäätalven ajaksi Haminan kiertoväylällä Rapuniemen ja Haminan 12-metrin syväväylän välisen osuuden sekä Santion väylällä Haminan kiertoväylän ja Parrion välin.

Liikennöintikiellon syy on talvikauden kulkuyhteyksien turvaaminen mantereen ja väylien takana sijaitsevien saarten välillä. Väylien takana on loma-asutusta ja Rakin Kotkassa myös matkailuyritys.

Suljettu aikaisemminkin

Väyläosuuksia on suljettu myös aikaisempina vuosina. Liikenneviraston meriväyläyksikön ylitarkastaja Jani Koirasen mukaan Liikennevirasto on kuitenkin muuttamassa hieman kiellon asettamiskäytäntöä, joten sulkuesityksistä on julkaistu erilliset kuulutukset ja muistutusaika on meneillään. Koirasen mukaan tarkoitus on tehdä pysyvä päätös vesikulkuneuvojen liikkumisen kieltämisestä tietyillä väyläosuuksilla jääpeitteisenä aikana. Aikaisemmin kieltopäätös on pitänyt tehdä vuosittain, jatkossa riittää kiellon voimaantulosta ilmoittaminen asianosaisille sähköpostilla ja ilmoitus Liikenneviraston nettisivuilla. Koirasen mukaan pyrkimyksenä on kieltokäytännön saaminen joustavammaksi.

Ei tarvetta talvikäytölle

Koirasen mukaan väyliä suljetaan myös muualla Suomenlahdella, mutta ei kovin paljon.

— Sipoossa ja Porvoossa on joitakin eli Suomenlahdella on kaikkiaan puolenkymmentä jääaikaan suljettavaa väyläosuutta.

Suomenlahden lisäksi liikennöintikieltoja on jäätalvina joillakin väylillä myös Saaristomerellä.

Koirasen mukaan liikenne voidaan luonnollisesti kieltää ainoastaan väyläosuuksilla, joille on olemassa korvaavat väyläyhteydet.

— Eihän näillä suljettavilla ole esimerkiksi ollut jäänmurtoakaan.

Luetuimmat