Kotkan uusi kaupunginjohtaja valitaan tänään

Kotkan kaupunginvaltuusto äänestää kello 18 alkavassa kokouksessa.

Juha Rika

Kotkan kaupunginjohtajaksi valitaan tiistaina todennäköisimmin joko Ari Korhonen (vasemmalla), Esa Sirviö tai Kalle Larsson. Mukana äänestyksessä ovat myös muut virkaa hakeneet tai suostumuksensa antaneet ja viran kelpoisuusehdot täyttävät hakijat.
Kotkan kaupunginjohtajaksi valitaan tiistaina todennäköisimmin joko Ari Korhonen (vasemmalla), Esa Sirviö tai Kalle Larsson. Mukana äänestyksessä ovat myös muut virkaa hakeneet tai suostumuksensa antaneet ja viran kelpoisuusehdot täyttävät hakijat.

Kotkan kaupunginvaltuusto valitsee tänään kello 18 alkavassa kokouksessaan Kotkan uuden kaupunginjohtajan. Vahvimpina ehdokkaina ovat Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen, Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson ja Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Kaupunginjohtaja valitaan vaalissa suljetulla lippuäänestyksellä. Jos joku saa ensimmäisellä kierroksella yli puolet annetuista äänistä, hänet valitaan kaupunginjohtajaksi. Muussa tapauksessa toimitetaan uusi vaali kahden eniten ääniä saaneen välillä. Valituksi tulee henkilö, joka saa eniten ääniä.

Valtuuston päätöksen jälkeen kuluu noin kuusi viikkoa, kunnes päätös on lainvoimainen, ellei asiasta tule valituksia.

Vaalissa ovat mukana kaikki virkaa hakeneet ja kelpoisuusehdot täyttävät sekä suostuksensa antaneet henkilöt. Heitä ovat Korhosen, Larssonin ja Sirviön lisäksi Antti Karjalainen, Tiina Keskimäki, Terhi Lindholm, Ilkka Salminen ja Riku Rönnholm.

Suostumuksena antaneita ei ole ilmoittautunut enempää.

Seitsemän vuoden määräajaksi

Kotka valitsee kaupunginjohtajan 7 vuoden määräajaksi. Virkasuhteessa on puolen vuoden koeaika. Ennen viran vastaanottamista valitun on esitettävä lääkärintodistus virkakelpoisuudestaan.

Valittu henkilö voi ottaa viran vastaan aikaisintaan 1. toukokuuta 2018, jolloin nykyinen kaupunginjohtaja Henry Lindelöf jää eläkkeelle. Viransijaisena valittu henkilö voi kuitenkin toimia jo aiemmin.

Valtuuston kokouksen pöytäkirja tarkastetaan ja laitetaan näytteille. Tästä alkaa neljän viikon valitusaika. Valtuuston päätöksen jälkeen kuluu noin kuusi viikkoa, kunnes päätös on lainvoimainen, ellei asiasta tule valituksia.

Kotkan kansliapäällikkö Marianna Ruonala kertoo, ettei valitusten tekeminen vastaavissa tilanteissa ole harvinaista. Ruonalan mukaan käytännössä valituksen ainoa tehtävä on viivästyttää ja hankaloittaa menettelyä.

— Ainoa peruste valittaa on laillisuusperuste eli se, että ennen valintaa on tapahtunut jotakin lainvastaista, Ruonala sanoo.