Virolahden lukio haluaa ottaa 20 uzbekistanilaista opiskelijaa – Nuoret halutaan Suomeen pysyvästi

Kunnan ja Finest Future oy:n välinen yhteistyösopimus on sivistys- ja hyvinvointilautakunnan käsittelyssä tiistaina. Finest Future oy:ssä toimii Roviosta tuttu Peter Vesterbacka.

Katja Juurikko

Virolahden lukion rehtori katsoo, että Suomeen tarvitaan lisää ulkomaalaisia opiskelijoita.
Virolahden lukion rehtori katsoo, että Suomeen tarvitaan lisää ulkomaalaisia opiskelijoita.

Virolahti haluaisi 20 uzbekistanilaista opiskelijaa lukioonsa. Opiskelijat saapuisivat Suomeen elokuussa 2021.

Aloitteen hankkeessa teki Lähilukioyhdistys, joka on suomalainen pienten lukioiden edunvalvontaan keskittyvä yhdistys. Yhdistys järjesti Finest Future oy-nimisen yhtiön kanssa viime vuonna verkkoseminaarin, johon Virolahden lukion rehtori Jukka Taipale osallistui. Mukaan on ilmoittautunut 10–15 lukiota Suomesta.

Virolahden kunnan ja Finest Futuren välisessä yhteistyösopimuksessa kunta maksaisi kustakin lukio-opetuksensa aloittavasta uzbekistanilaisopiskelijasta yhtiölle 1000 euroa. Summalla maksettaisiin kunkin opiskelijan lentolippu Suomeen sekä S2-tason suomenkielen opinnot. Vastaavasti kunta saisi uusista opiskelijoista valtionosuuden, joka on viime vuosina ollut noin 9500 euroa opiskelijaa kohden.

Suomalaisia opiskelijoita yhä vähemmän

Opiskelijat asettuisivat asumaan kunnan tarjoamiin asuntoihin tai mahdollisesti perheisiin. Heistä 18 maksaisi asumisestaan 175 euroa kuukaudessa ja kaksi saisi asumisensa ilmaiseksi. Asumiseen liittyen kunnan tulisi palkata päätoiminen valvoja, sillä opiskelijat ovat alaikäisiä.

Virolahdella opintonsa aloittavat uzbekistanilaiset halutaan asettumaan Suomeen pysyvästi.

– Tarkoituksena olisi valikoida tänne akateemisesti lahjakkaita ja suuntautuneita opiskelijoita, joille rakennetaan korkeakoulupolku, Taipale kertoo.

Virolahden lukiossa on vuosittain 30 aloituspaikkaa. Noin 10–15 suomalaista nuorta aloittaa siellä opintonsa vuosittain. Taipale katsoo, että Suomi tarvitsee ulkomaalaisia osaajia.

– Lukioissa ja korkeakouluissa oppilasmäärät ovat kääntyneet laskuun. Lisäksi meillä on Suomessa sellainen erikoinen tilanne, että on paljon työttömyyttä, mutta tietyillä aloilla työvoimapulaa. Tarpeet eivät kohtaa, Taipale sanoo.

Finest Futuressa toimii suomalaisille Rovio-urastaan tuttu Peter Vesterbacka. Hän haluaa tuoda ulkomaalaisia opiskelijoita Suomeen täyttämään osaamisvajetta.

Esitys lautakunnassa tiistaina

Yhteistyöllä tavoitellaan 20 opiskelijaa Virolahdelle. Takeita ei kuitenkaan ole siitä, että opiskelijoita valmistuu tämän verran.

– Kylmä kokemus on se, että puolet jaksaa tehdä opintonsa loppuun. Nyt tehtävä sopimus on vuoden mittainen, eli vuoden päästä tilannetta katsotaan uudelleen, Taipale sanoo.

Yhteistyösopimus on esillä Virolahden sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kokouksessa tiistaina. Mikäli lautakunta siunaa hankkeen, se siirtyy kunnanhallitukseen.

Lautakunnan esityslistassa todetaan, että opiskelijoiden saaminen lukioon olisi tärkeää Virolahden kunnalle. Hankkeen katsotaan lisäävän lukion elinvoimaisuutta.

Luetuimmat