Pihkoo saa koulun, uutta uimahallia ei Kotkan talousarvion investoinneissa näy — Kaupunginvaltuusto päätti pitää kuntaveroprosentin ennallaan

Vasemmistoliiton esitys veroprosentin korottamisesta ei mennyt läpi Kotkan kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa. Kaupunginhallitus esitti katuvalojen palauttamista päälle yöaikaan, mutta valtuusto päätti yksimielisesti pitää ne pimeinä.

Kimmo Seppälä

Katuvalot pysyvät Kotkassa ensi vuonnakin sammutettuina kello 00—05. Säästöä saadaan 270 000 euroa.
Katuvalot pysyvät Kotkassa ensi vuonnakin sammutettuina kello 00—05. Säästöä saadaan 270 000 euroa.

Kotkan ensi vuoden talousarvio on niukasti eli 146 000 euroa ylijäämäinen. Maanantaina kaupunginvaltuustossa moni epäili, ettei plussan puolelle ensi vuonna päästä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen (sd.) totesi verotulojen ja Kymsoten menojen arvioinnin tehneen talousarvion laatimisesta vaikeaa. Kotka varautuu verotulojen heikkoon ennakointiin vajaan kolmen miljoonan euron puskurilla.

— Talousarvio ei siitä huolimatta kestä verotulojen ennusteiden epäonnistumista niin pahasti kuin 2018 ja 2019, Virtanen sanoi.

Tuloissa Kotkassa riskinä on verotulojen ennakoinnin vaikeuden lisäksi asukasmäärän väheneminen väestöennusteen lukuja nopeammin.

Menoissa vaikein arvioitava on Kymsoten lasku.

— Se on tulevien vuosiemme suurin haaste ainakin niin kauan kuin sote-palveluiden rahoitus on kuntien vastuulla, Virtanen sanoi.

Kaupungin toiminnasta ei ole Virtasen mukaan enää mahdollista löytää miljoonien eurojen säästöjä.

— Puhun miljoonista, koska sote-puolen ylitykset tuppaavat aina olemaan miljoonia. Ainoa keino löytää merkittäviä säästöjä olisi alkaa sulkea kirjastojamme, toinen uimahalleistamme ja jatkaa koulujen sulkemista.

Kuntaveron korottamista Virtanen ei kannattanut.

— Jos sote-menot kasvavat, en näe muuta mahdollisuutta rahoittaa niitä kuin kunnallisveron korottaminen vuodelle 2021. Mielestäni on viisasta jättää veronkorotuskortti tarvittaessa käytettäväksi ensi vuoden syksyyn.

Vihreät ei kannattanut uuden koulun rakentamista

Kaupunginhallituksen talousarvioesitykseen valtuusto teki useita muutoksia. Näistä kustannuksiltaan suurin on uuden koulun rakentaminen Pihkooseen. Päätös syntyi äänin 6—45. Vihreiden ryhmä ei kannattanut uutta koulua Pihkooseen.

— Esitämme, että Karhulaan tehdään vain yksi koulu, Pihkooseen ei tulisi rakentaa uutta koulua. Kiinteistömassaa ei ole varaa ylläpitää, totesi vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Annika Aalto-Partanen.

Valtuuston päätöksen mukaan Pihkoo saa uuden koulun. Sitä, rakennetaanko Pihkooseen moduulikoulu vai kiinteä rakennus, ei ole vielä päätetty.

Kiinteän koulun kokonaiskustannusarvio on noin 6,4 miljoonaa euroa, josta ensi vuodelle budjetoitaisiin 780 000 euroa. Moduulikouluun käytettäisiin ensi vuonna kaupungin käyttötaloudesta 165 000 euroa ja tämän jälkeen 400 000—450 000 euroa vuodessa.

Vihreät esittivät koko talousarvion palauttamista takaisin käsittelyyn, koska se ei heidän mielestään ole kestävällä pohjalla. Vihreiden mielestä valmistelussa tulisi löytää 8 miljoonan euron säästöt.

Sami Virtasen mukaan talousarvion valmistelussa oli niin suuria vaikeuksia, ettei hän nähnyt mahdollisena löytää lisäsäästöjä. Kokoomuksen Markku Saastamoinen ei myöskään nähnyt perusteita palauttaa talousarviota. Palautusesitys kaatui äänin 45—6.

Enemmän toimia työttömyyden vähentämiseksi, katuvalot pimeinä öisin

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Hurtta toivoi huomion kiinnittämistä enemmän pitkäaikaistyöttömiin.

— Maksoimme noin 6,5 miljoonaa euroa sakkomaksuja viime vuonna. Tämä on kannaltamme kuin revittyjä seteleitä. Työllistämiseen on nähtävä vaivaa, Hurtta totesi.

Kokoomus-RKP:n ryhmän puheenjohtaja Saila Piipari-Huovila (kok.) kertoi ryhmän esittävän katuvalojen pitämistä sammutettuina kello 00—05. Hallitus oli esittänyt katuvalojen sammuttamisen lopettamista öisin, mutta kaikki ryhmät kannattivat valojen sammuttamista öiksi. Vuosittain tästä kertyy säästöä 270 000 euroa.

Ella Karttunen

Kymi Sinfoniettan tai Kotkan kaupunginteatterin avustusten leikkauksia ei toteutettu.
Kymi Sinfoniettan tai Kotkan kaupunginteatterin avustusten leikkauksia ei toteutettu.

Teatterin tai orkesterin avustuksia ei leikattu

Perussuomalaisten säästöehdotuksia olivat Kaakonkulman kulttuurimyllyn, kaupunginteatterin ja Kymi Sinfoniettan toiminta-avustusten leikkaukset.

— Haluamme saada lisää säästöjä, jotta verotulot ja Kymsoten menojen lisäys saataisiin paremmin katettua, totesi ryhmän puheenjohtaja Jani Paananen (ps.).

Äänestyksissä perussuomalaiset jäivät yksin eikä leikkauksia toteuteta. Lisäksi perussuomalaiset ehdottivat, ettei Kotka ottaisi vastaan lainkaan kiintiöpakolaisia ennen kuin edelliset pakolaiset on saatu kotoutettua ja työllistettyä. Tämäkin esitys kaatui äänestyksessä.

Elinvoimalautakunta saa jatkaa

Elinvoimalautakunnan toiminta jatkuu äänestystuloksen 14—37 jälkeen. Lakkauttamisen kannalla olivat perussuomalaiset, vihreät ja kristillisdemokraatit.

Valtuustossa mainittiin myös uimahallien huono kunto, Otsolan koulu ja tapahtumakeskus, mutta niistä ei tehty uusia päätöksiä. Esimerkiksi investointi uudesta uimahallista on kirjattu talousarvion investointiosaan, mutta sitä ei ole merkitty millekään vuodelle.

Raimo Eerola

Uudesta uimahallista ei tehty Kotkan valtuuston talousarviokokouksessa päätöstä.
Uudesta uimahallista ei tehty Kotkan valtuuston talousarviokokouksessa päätöstä.

Veroprosentti jäi ennalleen

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Hyyryläinen esitti verotuksen korottamista 0,5 prosenttiyksiköllä 22 prosenttiyksikköön. Samalla vasemmistoliitto olisi sitoutunut siihen, ettei ehdottaisi lisää veronkorotuksia kuluvalla valtuustokaudella.

— On arvo- ja näkökulmaero, halutaanko siivota sotkut jälkikäteen vai toimia ennalta niin, ettei niitä synny, Hyyryläinen perusteli veronkorotusesitystä.

Hyyryläinen muistutti, että vuoteen 2008 verrattuna Kotkassa menot ovat lisääntyneet noin 100 miljoonalla eurolla. Samaan aikaan valtionosuudet ovat pienentyneet.

— Jokainen ymmärtää, että leikkauksia, veronkorotuksia ja omaisuuden myyntiä on ollut pakko tehdä. Puolen prosenttiyksikön veronkorotus toisi noin neljä miljoonaa euroa lisää tuloja ja mahdollistaisi noin kolme miljoonaa euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen.

Kotkan veroprosentti säilyi 21,5:ssä äänestyksessä luvuin 38—13. Nostoa kannattivat vasemmistoliiton lisäksi vihreät.