Karhulan lasitehdas valmisti lasia kaikille — näyttely avautuu Kymenlaakson museossa

Sari Tauru

Kymenlaakson museon uusi näyttely esittelee Karhulan lasitehtaan tuontoa yli sadalta vuodelta.
Kymenlaakson museon uusi näyttely esittelee Karhulan lasitehtaan tuontoa yli sadalta vuodelta.

Vuosina 1889—2009 toiminut Karhulan lasitehdas oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. Lähes jokainen yli 30-vuotias suomalainen on ollut kosketuksissa tehtaan tuotteiden kanssa, toteaa Kymenlaakson museon intendentti Vesa Alén.

— Karhulan lasitehdas on pysyvä osa suomalaista kulttuuriperintöä. Tehdas ehti toimia 120 vuotta ja tuottaa huikean määrän esineitä. Etenkin alkuvuosinaan se valmisti lähes kaikkea, mitä lasista voi tehdä, Alén sanoo.

Tuotannon monipuolisuus antoi myös Kymenlaakson museon uudelle näyttelylle nimen — Lasia kaikille. Yli tuhat lasiesinettä sisältävä näyttely perustuu vuosina 1964—1989 toimineen Karhulan lasimuseon kokoelmiin.

— Lasimuseon lopettamisen jälkeen esineet talletettiin Kymenlaakson museoon. Koko kokoelma sisältää noin 3 700 esinettä.

Esineet on jäsennelty kolmen pääteeman ympärille. Ensimmäisessä kerrotaan lasin suunnittelusta ja valmistamisesta, toisessa esitellään tuotannon monipuolisuutta ja kolmannessa keskitytään viiteen suunnittelijaan.

Tuotevalikoiman monipuolisuutta esittelevässä osuudessa on muun muassa kotitalouksille tarkoitettuja tuotteita. Alén uskoo, että monet näyttelykävijät löytävät niiden joukosta lapsuudestaan tuttuja esineitä.

Näyttelyssä on ei ole unohdettu pulloja, jotka olivat Alénin mukaan Karhulan tehtaan tärkein tulonlähde.

— Lasipullot olivat sen leipälaji. Esimerkiksi olutpulloja tehtiin miljoonia kappaleita.

Lasia kaikille — Karhula 1889—2009 -näyttely Kymenlaakson museossa Merikeskus Vellamossa 31.1.2021 asti.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.