Sote-kuntayhtymä otti askeleen eteenpäin

Haminan kaupunginhallitus ja Virolahden kunnanhallitus päättivät maanantaina esittää valtuustoille muutetun perussopimuksen hyväksymistä.

Juha Rika

Haminan kaupunginhallitus ja Virolahden kunnanhallitus esittävät valtuustoille kuntayhtymän perussopimuksen muutoksen hyväksymistä.

 Haminan kaupunginhallitus esittää valtuustolle Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän muutetun perussopimuksen hyväksymistä ja ja sitoutumista sote-palvelujen valinnanvapauspilottiin vuosille 2018–2020. Molemmat asiat olivat hallituksen käsittelyssä maanantaina. Pilottihankkeeseen osallistumisesityksestä päätettiin äänin 7-2 perussuomalaisten ollessa esityksen hylkäämisen kannalla.

Perussopimuksen muutoksen myötä maakuntaan syntyy vuoden 2019 alussa toimintansa aloittava sote-kuntayhtymä. Se jatkaa vuoteen 2020, jolloin aloittaa uusi maakuntahallinto. Sote-kuntayhtymän palvelutuotanto siirtyy tuolloin maakunnan liikelaitokseen.

Pilottihankkeessa kokeillaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden laajentamista. Kokeilussa asiakas voi itse valita, mistä hän hankkii esimerkiksi lääkäri tai laboratoriopalvelut. Rajoituksena on, että kyseisen palvelun tuottaja on listattu alueella toimivien hyväksyttyjen tuottajien joukkoon. Asiakas maksaa saman maksun riippumatta siitä, käykö hän julkisessa vai yksityisessä sote-keskuksessa.

Kotka, Hamina, Kouvola ja Carea ovat jättäneet pilotoinnista hakemuksen sosiaali- ja terveysministeriölle.

Myös Virolahden kunnanhallitus päätti maanantaina esittää Virolahden valtuustolle kuntayhtymän muutetun perussopimuksen hyväksymistä. |