Dennis-myrskyn tuulet eivät ei aiheuttaneet suurta tuhoa Kotkan ja Haminan seudulla, mutta sademäärät ovat poikkeuksellisia – Meteorologi Ari Mustala ei muista nähneensä koskaan näin runsaita vesisateita helmikuussa

Kymenlaakson pelastuslaitos kävi aamuyöstä raivaamassa kaatuneet puut pois tieltä Pyhtäällä ja Miehikkälässä. Vielä tänäänkin tuulee kovaa ja meriveden pinta kohoaa taas illalla Kymenlaakson rannikolla.

Johanna Vehkaluoto

Viimeisen vuorokauden aikana Etelä-Kymenlaaksossa on satanut harvinaisen paljon vettä helmikuuksi.
Viimeisen vuorokauden aikana Etelä-Kymenlaaksossa on satanut harvinaisen paljon vettä helmikuuksi.

Atlantilta Suomeen saapunut Dennis-myrsky ei ole juuri aiheuttanut tuhoa Etelä-Kymenlaaksossa.

– Meillä oli neljän aikaan aamulla yksi tehtävä Pyhtäällä ja toinen Miehikkälässä. Kummassakin tapauksessa kysymyksessä oli tielle kaatunut puu, kertoo päivystävä palomestari Antti Kosonen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta sanookin, että tuulta enemmän ihmetystä herättää alueella sataneen veden määrä.

– Vettä onkin sitten tullut runsaasti. Virolahdella on viimeisen vuorokauden aikana satanut 31,4 millimetriä ja Pyhtäällä 27,2, millimetriä vettä. Määrät ovat poikkeuksellisia talvisateiksi, varsinkin, kun sade on tullut vetenä eikä lumena. En ole koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa.

Mustala toteaa, että oli oikeastaan onni, että sade tuli vetenä.

– Jos tämä kaikki olisi satanut lumena, olisi lumi tarttunut puihin, katkonut oksia ja aiheuttanut sähköjen katkeamisia.

Kymenlaakson Sähkön alueella ei ollut aamulla kovan tuulen vuoksi sähköttömiä talouksia.

Tuulet puhaltavat kovaa maanantainakin

Mustala kertoo, että vaikka pahin onkin jo ohi, maanantaikin on Etelä-Kymenlaaksossa vielä tuulinen päivä.

– Merellä tuuli voi puhaltaa vielä 19 metriä sekunnissa ja maa-alueillakin puuskat voivat yltää 15 metriin sekunnissa.

Kosonenkin arvioi, että sään osalta tilanne on jo rauhoittumaan päin.

– Joitakin sellaisia tuulenpuuskia voi vielä tulla, että puita kaatuu ja vedenpinnan nouseminen saattaa aiheuttaa vielä jonkin tehtävän. Emme ole varautuneet tähän päivään mitenkään erityisesti.

Vesisade muuttuu tihkusateeksi ja vielä aamupäivän aikana alkaa paistaa aurinko. Sää on lauhaa ja lämmintä on neljä astetta. Kova tuuli tosin saa sään tuntumaan viileämmältä.

Vedenpinta kohoaa taas illalla

Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla kerrotaan, että Haminassa vedenpinta on korkeimmillaan noussut lähes metrin normaaleista lukemista. Nyt vedenpinta on laskussa, mutta nousee ennusteen mukaan vielä tänä iltana metrin keskimääräistä korkeammalle.

Voimassa on myös aallokkovaroitus.