Hamina Tattoon sijasta Haminassa pelattiin perjantaina pesäpalloa ja mölkkyä ja juhlittiin jälleennäkemistä 35 vuoden jälkeen

Luokkakokouksen väki olisi nähnyt marssishow'n saunan lauteilta, mutta sotilasmusiikkitapahtuman siirtämistä ensi vuoteen pidettiin oikeana ratkaisuna.

Ella Karttunen

Haminalainen Jyrki Seppälä (vasemmalla) ja espoolaiset Olli Junkkari ja Mika Lahti uskoivat osallistuvansa tavalla tai toisella ensi vuonna järjestettävään Hamina Tattooseen
Haminalainen Jyrki Seppälä (vasemmalla) ja espoolaiset Olli Junkkari ja Mika Lahti uskoivat osallistuvansa tavalla tai toisella ensi vuonna järjestettävään Hamina Tattooseen

Helteinen ilma väreilee Hamina Bastionissa. Areena muurien välissä on tyhjä. Liput muurien takaa nousevissa saloissaan heilahtavat hetken heikossa tuulenvireessä. Muurien penkkojen heinikossa vivahtaa jo syksyn keltainen sävy.

Autojen ovet paukkuvat etäämpänä. Yleisöä alkaa saapua Haminan Vallikentällä pian käynnistyvään pesäpallo-otteluun.

Aivan Haminan Bastionin reunalla kannetaan vanhan omakotitalon pihaan täytekakkua.

Vaikka sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo on siirretty tältä vuodelta ensi kesäksi, niin espoolaisella, mutta Haminasta lähtöisin olevalla Marja Toivasella ja haminalaisilla Mika Lokkilalla ja Mikko Unkilalla on syytä juhlaan.

Kolmikko valmistautuu lukioluokkansa luokkakokoukseen.

– Luokkakokous päätettiin pitää Tattoon aikana. Jos tapahtuma olisi järjestetty, olisimme päässeet seuraamaan marssishow'ta saunan lauteilta, Lokkila toteaa.

Torsosta ei olisi ollut väliksi

Haminalainen Jyrki Seppälä ja espoolaiset Olli Junkkari ja Mika Lahti valmistautuvat haminalaisen pubin terassilla illan urheilurientoihin. Seppälä on lähdössä pelaamaan mölkkyä ja Junkkari puolestaan katsomaan pesäpallo-ottelua.

Haminasta lähtöisin oleva Junkkari muistaa olleensa kaikkien aikojen ensimmäisen Tattoon aikana 30 vuotta sitten automatkalla Keski-Euroopassa. Sen sijaan hänen äitinsä oli ollut torille pystytetyn teltan yöllisissä jameissa.

– Kaksi vuotta sitten olimme silloin 97-vuotiaan äitini kanssa verestämässä tattoomuistoja puistokonsertissa.

Sekä Junkkari että Seppälä pitävät Tattoon siirtämistä ensi vuoteen oikeana ratkaisuna.

– Tänä vuonna se olisi jäänyt torsoksi, joten parempi on valmistautua kunnolla kahden seuraavan kesän tapahtumiin, Seppälä toteaa.

Ella Karttunen

Kouvolalainen Juho Honkala ja helsinkiläinen Julia Haukipuro eivät osanneet kaivata sotilasmusiikkitapahtumaa, mutta he pitivät Haminan vanhaa kaupunkia vierailemisen arvoisena kohteena.
Kouvolalainen Juho Honkala ja helsinkiläinen Julia Haukipuro eivät osanneet kaivata sotilasmusiikkitapahtumaa, mutta he pitivät Haminan vanhaa kaupunkia vierailemisen arvoisena kohteena.

Marssishow'ta videolta

Helsinkiläinen Julia Haukipuro ja kouvolalainen Juho Honkala ovat kumpikin saapuneet elämänsä ensimmäistä kertaa Haminaan.

Haukipurolle Hamina on vanhoine rakennuksineen ollut miellyttävä kesäretkikohde.

Hän sanoo sosiaalisessa mediassa näkemiensä videoiden perusteella pitävänsä Hamina Tattoota mielenkiintoisena tapahtumana. Honkala ja Haukipuro eivät osaa sanoa, tulvatko he ensi kesänä seuraamaan Tattoon konsertteja ja esityksiä.

– Ei sotilasmusiikissa sinänsä mitään vikaa ole. Se on aikataulukysymys, Honkala toteaa.

Raumalaisten soittajien pettymys

Haminalaisesta marketista ostoskärryjä työntävältä Elli Karjalaiselta Hamina Tattoo olisi jäänyt käymättä, vaikka sitä ei olisi siirrettykään ensi vuodelle. Aiemmin lukuisissa Tattoissa käynyt Karjalainen ei usko, että jaksaisi enää katsoa kokonaista esitystä tai konserttia.

Tattoon siirtyminen kuitenkin harmittaa Karjalaista, koska hänen Raumalla asuvat, käyrätorvea ja lyömäsoittimia soittavat lapsenlapsensa olisivat tänä kesänä esiintyneet Junior-Tattoossa.

– Ehkä he pääsevät vielä soittaman ensi kesänä, Karjalainen sanoo.

Vanhoja ja tulevia muistoja

Luokkakokoukseensa valmistautuvat Toivanen, Lokkila ja Unkila myöntävät hieman jännittävänsä luokkatovereidensa tapaamista, joista osan he ovat tavanneet viimeksi noin 35 vuotta sitten.

– Luokkakokousta ei nyt juhlita Tattoon aikana, vaan Tattoon tilalla, Lokkila sanoo.

– Varmasti edessä on muistorikas ja ikimuistoinen ilta.

Uusimmat uutiset