Taloyhtiöiden arjessa naapurista välitetään — Kokoontumisissa kahvitellaan, rupatellaan, pelataan ja tietovisaillaan

Yhdessä kotikulmilla -hanke on lähtenyt hyvin käyntiin Kotkassa

Tietovisaa aloittamassa Rainer Kaarlenkaski, Karin Hauhia, Tuula Tanner, Helena Röntynen, Marja-Terttu Kortelainen-Tökkäri, Raija Hytti,  Pirjo Littunen, Kari Littunen ja Raija Laurila.
Tietovisaa aloittamassa Rainer Kaarlenkaski, Karin Hauhia, Tuula Tanner, Helena Röntynen, Marja-Terttu Kortelainen-Tökkäri, Raija Hytti, Pirjo Littunen, Kari Littunen ja Raija Laurila.

Aiheeksi oli valittu Minna Cant, kun joukko Kotola ykkösen ja kakkosen asukkaita kokoontui tietovisaan keskiviikkona. Tapaaminen liittyi toimintaan, jonka innoittajana on vuoden ajan ollut Ikäinstituutin Yhdessä kotikulmilla -hanke.

Kotolan talot sijaitsevat Kotkansaarella. Talotoimikunnan puheenjohtaja Raija Laurila kertoi, että kokoontumisten teemoista päätetään aina kuukausi eteenpäin. Seuraavaksi tehdään unelmakarttoja ja seuraavana on vuorossa levyraati. Toimintaa pyörittämään on koulutettu vapaaehtoisia ryhmänohjaajia eli talotsemppareita.

Minna Canth oli aiheena keskiviikon tietovisassa Itäkatu 1-3:n kerhohuoneessa.
Minna Canth oli aiheena keskiviikon tietovisassa Itäkatu 1-3:n kerhohuoneessa.

Yhteisten kokoontumisten lisäksi naapureita autetaan ja heistä pidetään huolta. — Outi Mustonen

Pöydän ääreen keskiviikkona saapuneet vakuuttivat, että säännölliset tapaamiset ovat hyvin tärkeitä.

Kotkassa Yhdessä kotikulmilla -hankkeeseen osallistuu jo yhdeksän taloyhtiötä. Mukana on vuokrataloyhtiöitä sekä omistuspohjaisia taloja, jotka sijaitsevat Kotkansaarella, Karhulassa, Hovilassa sekä Karhuvuoressa.

Kerhohuone on tärkeä paikka Itäkatu 1-3:ssa Kotkansaarella, missä Kotola ykkösen ja kakkosen asukkaat tapaavat.
Kerhohuone on tärkeä paikka Itäkatu 1-3:ssa Kotkansaarella, missä Kotola ykkösen ja kakkosen asukkaat tapaavat.

Talotsemppareita koulutettu

— Joissakin yhtiöissä on ollut asukkaille toimintaa jo aiemmin, osassa se on alkanut hankkeemme myötä. Suosittuja toimintoja ovat olleet kahvittelu, tietovisat, pelailu ja kevyt jumppa. Helsingissä on pidetty korttelikävelyitä ja niitä on tarkoitus kokeilla tänä vuonna myös Kotkassa, kertoo Ikäinstituutin suunnittelija Outi Mustonen.

Toimintaa on erityisesti taloissa, joissa asuu seniori-ikäisiä ihmisiä. Johtavana ideana on vahvistaa erityisesti iäkkäiden yhdessäoloa ja vähentää yksinäisyyttä.

Talotsemppareita koulutettiin viimeksi Kotkassa tammikuussa ja lisää valmennuksia on suunniteltu ainakin ensi syksyksi.

Yhdessä kotikulmilla -hankkeen avulla on vahvistunut, että ihmiset ovat valmiita viettämään enemmän aikaa naapureidensa kanssa. Kerhohuoneista on useissa taloyhtiöissä tullut yhteisiä olohuoneita, joissa tutu tapaavat kotoisassa tunnelmassa.

Kuin omaa perhettä

— Tärkeitä kohtaamispaikkoja ovat kerhohuoneet ja ulkopenkit silloin, kun iäkkäät asuvat yksin pienissä asunnoissa eikä niissä ole parveketta. Moni iäkäs on todennut, että naapurit ovat heille kuin perhettä, joiden kanssa jaetaan ilot ja surut. Yhteisten kokoontumisten lisäksi naapureita autetaan ja heistä pidetään huolta säännöllisesti, kertoo Mustonen.

Liisa Piri asuu Karhulassa Asunto Oy Helilän kerrostalossa. Hän kertoo, että jo aiemmin talossa asukkaat olivat aktiivisia ja pitivät yhteisiä tuolijumppia. Niitä on kerran viikossa. Hankkeen myötä mukaan tulivat pelituokiot, joita on joka toinen viikko. Mukana on säännöllisesti 10-12 henkilöä. Talon kesätapahtumaan osallistuu enemmänkin asukkaita.

Uusimmat uutiset