Dramaattinen päätös nuorten metsästäjien leirille: Susi hyökkäsi pystykorvan kimppuun Puumalassa

Lähettyvillä oli ainakin kolme sutta. Tutkapanta pelasti 10 kuukauden ikäisen Lulun varmalta kuolemalta, uskoo koiran emäntä Tanja Raivio.

Tanja Ravio

Niskasta löytyi pieni reikä. Suurimmat tuhot kärsi Lulun tutkapanta.
Niskasta löytyi pieni reikä. Suurimmat tuhot kärsi Lulun tutkapanta.

Kymmenen kuukauden ikäinen suomenpystykorva loukkaantui suden hyökättyä sen kimppuun sunnuntaiaamuna Saimaan Katosselän rannalla Puumalassa.

Hyökkäys tapahtui Karhukosken kämpän välittömässä läheisyydessä, lähellä Ruokolahden rajaa. Menossa oli Suomen metsästysliiton järjestämä nuorten metsästysleiri.

Kokeiluluontoisesti isäntä ulvoi kuin susi. Kolmesta eri suunnasta kuului vastaus. — Tanja Raivio

Nuoret olivat tekemässä lähtöä ohjaajiensa kanssa metsään, kun leirin pääjärjestäjä Tanja Raivio havahtui Lulu-koiransa puuttuvan.

Tutkapanta pelasti

Nuori suomenpystykorva oli löysätty hetkeä aiemmin ulos tarpeilleen. Kun Lulua ei alkanut kuulua takaisin, Raivio pyysi miestään Antti Lainetta tarkistamaan tutkapantaa kantavan koiran liikkeet.

Paikkatiedot osoittivat koiran olevan parin sadan metrin päässä leiristä, mutta olleen jo neljä minuuttia liikkumatta. Huoli heräsi heti, koska alueella tiedetään liikkuvan susia.

— Mies lähti heti paikalle. Koira löytyi suo-ojasta ja jaksoi hädin tuskin kannatella päätään vedenpinnan yläpuolella, Tanja Raivio kertoo.

Panta säpäleinä

Antti Laine kantoi shokissa olevan koiran leiriin, jossa sen huomattiin aristavan korvantaustaansa. Niskasta löytyi pieni vertavuotava reikä.

Tanja Raivio lähti siltä seisomalta eläinlääkäriin, jossa haava puhdistettiin ja todettiin pedon aiheuttamaksi.

— Tutkapannassa oli rouheat jäljet. Panta varmasti pelasti Lulun, Raivio sanoo.

Hän arvelee suden olleen nuori ja kokematon. Aikuisen suden purema olisi todennäköisesti katkaissut Lulun niskat. Ehkä hyökkäys jäi muutenkin kesken, kun osa ryhmistä lähti jo metsään ja autoja liikkui lähellä, Raivio pohtii.

Sudesta näköhavainto

Sillä aikaa kun Lulu ja emäntä olivat eläinlääkärissä, Raivion mies palasi tapahtumapaikalle, jossa hän näki suden omin silmin. Eläin luikki karkuun.

Tanja Raivio

Lulu-koiran ikä ei riitä vielä metsälle. Suomenpystykorva oli metsästysleiriläillä mukana ikään kuin maskottina. Kuvassa Lulun kanssa Pyry Malinen ja Eeva Luukkonen.

— Kokeiluluontoisesti isäntä ulvoi kuin susi. Kolmesta eri suunnasta kuului vastaus, Tanja Raivio kertoo.

Alueella on Raivion mukaan suden pysyvä reviiri. Tältä kesältä on havaintoja useammista pennuista.

Edelleen säikky

Lulu on edelleen hyökkäyksen jäljiltä säikyn oloinen ja haava tulehtunut, mutta ainakin fyysinen paraneminen on alkanut. Lääkäri määräsi koiralle pitkän antibioottikuurin.

— Pedon hampaat ovat myrkylliset. Niissä on valtavasti bakteereja, Raivio sanoo.

Lulun kotiväkeä askarruttaa, millaiset jäljet tapaus jättää koiran psyykeen. Lulusta odotetaan metsästyskoiraa. Aika näyttää, onko siitä enää metsälle, sillä metsästyskoira ei saa pelätä, Raivio kertoo.

Ohjelma jatkui

Metsästysleirin ohjelmaan ikävä tapaus ei vaikuttanut.

Eri puolilta Suomea tulleet 8–15-vuotiaat leiriläiset lähtivät ohjaajineen metsälle suunnitellusti. Viikonloppuleirin teemana oli lintukoirametsästys, ja koulutus haluttiin viedä loppuun, etenkin koska susista ei arvioitu olevan leiriläisille vaaraa.

Muutoin alueen susitilanne kyllä huolestuttaa ja askarruttaa.

Jos perheessä on taaperoita, tuskin kannattaa laskea heitä ulkona silmistä hetkeksikään, Tanja Raivio toteaa. Myös eläimet ovat vaarassa. Hänellä on tästä aiempaakin omakohtaista kokemusta. 1990-luvulla sudet veivät perheen koiran pihapiiristä Lieviskässä.

— Toinen koira pelastautui aitan alle.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset