Kotkassa Asunnottomien yössä vaatteiden jakopisteelle tuli ennätyksellinen määrä lahjoituksia – ”Mieluummin annan nämä tarvitseville”

Kotkan kauppatorilla torstai-iltana järjestetyssä Asunnottomien yössä jaettiin ruokaa, juomaa ja vaatteita. Vaatelahjoituksia on tullut yllättävän suuri määrä ja niistä on apua monille kävijöille.

Raimo Eerola

Moni löysi sopivia vaatteita jakopisteen laajasta tarjonnasta.
Moni löysi sopivia vaatteita jakopisteen laajasta tarjonnasta.

Naisella on kädessään muovipussillinen vaatteita.

— Join jo kahvit ja söin makkaraa. Mieheni on sairastanut ja hän on kotona. Meille kummallekin löytyi vaatteita, kertoo nainen.

Pariskunta on pienituloinen ja eläkkeellä, joten lahjoituksena saadut vaatteet ilahduttavat ja tulevat tarpeeseen. Nainen osallistuu nyt ensimmäistä kertaa Asunnottomien yö -tapahtumaan Kotkan kauppatorilla ja seuraavaksi suuntaa takaisin kotiin.

Jaossa vaatteita, ruokaa ja juomaa

Kaikille avoimen tapahtuman taustalla on monia yhdistyksiä ja järjestöjä. Tarkoituksena on nostaa esiin köyhyyteen ja asunnottomuuteen liittyviä kysymyksiä ja ratkaisuja.

Torilla oleva vaatteiden jakopiste on Kotkan Kierrätyspajassa vapaaehtoisena toimivan Päivi Pirtilän mukaan loistava menestys. Pöytä suorastaan notkuu hyviä ja käyttökelpoisia vaatteita, joita ihmiset ovat innostuneet tänä vuonna tuomaan lahjoituksina ennätysmäärän verrattuna edeltäviin vuosiin.

— Emme olleet varautuneet, että ihmiset tuovat näin paljon vaatteita. He ovat nyt löytäneet tämän tapahtuman, sanoo Pirtilä.

Raimo Eerola

Kotkan Kierrätyspajan vapaaehtoinen Päivi Pirtilä otti vastaan kotkalaisen Tuomo Rantasen vaatelahjoituksen vaatteiden jakopisteellä.
Kotkan Kierrätyspajan vapaaehtoinen Päivi Pirtilä otti vastaan kotkalaisen Tuomo Rantasen vaatelahjoituksen vaatteiden jakopisteellä.

Jakopisteellä on kova vilinä. Moni lahjoittaa vaatteita kassillisittain. Myös kotkalainen Tuomo Rantanen tuli paikalle ja innostui lahjoittamaan.

— Keräsimme talvivaatteita. Nämä ovat uusia, mutta näille ei ole käyttöä. Mieluummin annan nämä tarvitseville, kertoo Rantanen.

— Tarjoamme samalla myös ruokaa. Yksikin poika kävi melkein itkemään, kun kysyimme, haluatko myös pipon, sanoo Pirtilä.

Tapahtumassa jakamatta jääneet vaatteet viedään Kotkan Kierrätyspajaan, jonka toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Sieltä voi ottaa mukaansa ilmaiseksi muovipussillisen tavaraa yhtä käyntikertaa kohden.

Kotkan Kierrätyspaja (Satamakatu 3) on avoinna tiistaisin kello 10–12 ja keskiviikkoisin kello 17–19. Vuoden loppuun asti paja on avoinna myös lauantaisin kello 10–13. Poikkeuksena on joka kuukauden ensimmäinen lauantai, jolloin paja on avoinna kello 10–14.

Raimo Eerola

Torilla roihusivat lämpimät liekit. Iltaan kuului myös elävää musiikkia ja puheita.
Torilla roihusivat lämpimät liekit. Iltaan kuului myös elävää musiikkia ja puheita.

Teemana asunnottomat naiset

Asunnottomien yötä on vietetty Suomessa vuodesta 2002 alkaen. Tämän vuoden teema oli asunnottomat naiset.

Suomessa oli vuonna 2018 yli 1 200 yksinelävää asunnotonta naista. Todellisuudessa määrä on suurempi, sillä naisten keskuudessa on paljon piiloasunnottomuutta. Monesti naiset jäävät väkivaltaiseen parisuhteeseen ja sietävät huonoa kohtelua, jotta he eivät joutuisi kadulle.

— Naiset yrittävät viimeiseen asti säilyttää perhesuhteitaan ja lastensa huoltajuutta. Pelko lasten menettämisestä voi estää avun pyytämisen, kertoo Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola tiedotteessa.

Lasten menettäminen on Tiivolan mukaan usein se viimeinen isku ja sysää naisen syvemmälle asunnottomuuteen.

Ensi- ja turvakotien liitto toteutti viime helmikuussa naisten ja perheiden asunnottomuuteen liittyvän valtakunnallisen kyselyn jäsenyhdistyksissään. Naisten ja perheiden asunnottomuutta kohtasivat eniten perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyötä tekevät, sillä heistä lähes puolet oli kohdannut tämän ilmiön.

Ympärivuorokautisissa yksiköissä työskentelevistä 86 prosenttia oli sitä mieltä, että naisten asiakkuudet pitkittyvät siksi, että sopivista asunnoista on pulaa. Kyselyssä nousi myös esille, että naiset ovat heikommassa fyysisessä ja taloudellisessa asemassa verrattuna miehiin.