Kuinka paljon löylyä pitää heittää ja 9 muuta ohjetta ulkomaalaisille saunomisesta

Ismo Pekkarinen/AOP

Turistille saattaa tulla yllätyksenä, että saunalla ei olekaan mitään tekemistä seksin kanssa.

Sauna on Suomeen tuleville turisteille suomalaista eksotiikkaa parhaimmillaan. Suomea matkailukohteena ulkomailla markkinoivan Visit Finlandin mukaan se on yksi niistä asioista, joilla Suomi voi houkutella hyvinvointituristeja.

Hyvinvointimatkailu on maailmanlaajuisesti eniten kasvava matkailun muoto: tehtyjen matkojen määrä on kasvanut yli 14 prosentin vuosivauhdilla.

Hyvinvointimatkailu voi tarkoittaa kylpylää ja sen hoitoja, mutta se voi olla myös suomalaiselle itselleen aivan tavallisia ja itsestäänselviä asioita oikein tuotteistettuna. Sauna, metsäretki, uinti avovedessä, luonnon rauha ja hiljaisuus kiinnostavat turisteja yhä enemmän.

Turisteja ei Visit Finlandin hyvinvointimatkailun ohjelman Finrelaxin ohjelmapäällikön Kiti Häkkisen mukaan kuitenkaan voi vain jättää saunan eteiseen ja sanoa, että sinne vaan. Sauna ja metsä voivat olla turisteille niin outoja ja vieraita paikkoja, että vaativat hyvät ohjeet ja opastuksen, jotta elämyksestä voisi nauttia.

Visit Finland on laatinut ulkomaalaisille saunan käyttöohjeet:

1. Sauna on kaikille hyväksi paitsi vastasyntyneille ja sydänvikaisille.

2. Saunalla ei ole mitään tekemistä seksin kanssa, vaan se on lähes pyhä henkisen ja ruumiillisen puhdistumisen ja rentoutumisen paikka.

3. Saunakutsu on kunnianosoitus.

4. Suomalaisessa saunassa ei ole värivaloja, hajusteita tai musiikkia, vaan saunassa on hämärää ja ainoa haju tulee koivuvastasta tai tervasta.

5. Alastomuus saunassa on suomalaiselle luonnollista, mutta suomalainen ymmärtää, jos ulkomaalainen haluaa käyttää saunassa uimapukua tai pyyhettä.

6. Isommissa ryhmissä naiset käyvät yleensä saunassa keskenään ja miehet keskenään.

7. Vaikka koivunoksilla piiskaaminen kuulostaa oudolta, se on hyväksi ihollesi.

8. Löylyä voi heittää niin paljon tai vähän kuin haluaa.

9. Saunominen hikoilluttaa, joten juo paljon ja mieluusti vettä. Suomalaiset juovat saunaoluita.

10. Nauti saunomisesta, seurasta, saunajuomista ja saunanjälkeisestä olosta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.