Osallistuvaa Suomea koeponnistettiin Kotkassa – Kotkalaiset kysyivät ja evästivät maan hallitusta tiukan tunnin – Ministeri Aino-Kaisa Pekonen sai toiveet viedäkseen

Sosiaali- ja terveysministeri toisti termejä osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo esitellessään uutta hallitusohjelmaa.

Ella Karttunen

Ministeriön viestintäpäällikkö Riikka Nurmi avusti sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosta Kotkan kirjastolla pidetyssä hallituksen kirjastokiertueella. Kotkalainen yleisö oli selkeästi valmistautunut ja pohtiva uuden hallitusohjelman suhteen.
Ministeriön viestintäpäällikkö Riikka Nurmi avusti sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosta Kotkan kirjastolla pidetyssä hallituksen kirjastokiertueella. Kotkalainen yleisö oli selkeästi valmistautunut ja pohtiva uuden hallitusohjelman suhteen.

Kotkalaiset olivat tiistaina saapuneet tapaamaan ministeri Aino-Kaisa Pekosta (vas.) käytännönläheisin toivein ja kysymyksin.

— Miten hallitusohjelma suhtautuu keliakian ruokavaliokorvaukseen? Edellinen hallitushan poisti sen, vaikka ruokavalio on hyvin tärkeä sairauden hoitamisessa. Vetoan tässä tasavertaisuuteen ja siihen, ettei mitään väestön ryhmää syrjitä. Ruokavaliovähennys olisi tasa-arvon edistämistä, naishenkilö muistutti.

Pekonen tunnusti, ettei jokaista lausetta hallitusohjelmasta voi muistaa. Avustajansa kanssa hän kuitenkin tarkisti, että keliakiaan liittyvä vähennys on selvityksessä. Tasavertaisuus ruokavaliossa verrattuna muihin sairauksiin pitää selvittää.

Riihimäellä on rata, mutta silti tyhjiä liikkeitä

Toinen kuulija kantoi huolta sisäilmaongelmien huomioimisesta ja pitkäaikaistyöttömien oikeudesta eläkeratkaisuun.

— Pitkäaikaistyöttömien asiasta välitän terveiset työministeri Timo Harakalle (sd.). Sisäilmaa koskien sitoutuminen Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelmaan on hallitusohjelmassa.

Aiemmin myös kunnallispolitiikassa mukana ollut mies kantoi huolta Kotkan seudun väestökadosta, tyhjistä liiketiloista ja eläkkeiden indeksikorostuksista. Hän ja kanssakuulija muistuttivat, kuinka itäinen rantarata toisi Etelä-Kymenlaakson osaksi maan kasvukeskuksia.

— Ratahankkeiden tilanne on kuuma. Toisaalta olen itse Riihimäeltä ja sielläkin, hyvien kulkuyhteyksien äärellä, on tyhjiä liiketiloja.

— Indeksikorotuksista henkilökohtainen mielipiteeni on, että se ei ole ratkaisu. Niin se, joka saa eniten, saisi edelleen merkittävästi enemmän kuin pienellä eläkkeellä elävät.

96-vuotiaan kuuluu saada isotekstisiä kirjoja

Nuoria ei tilaisuudessa ollut, vaikka keskustelu kävi kuumimmillaan puoli viideltä eli ei koulupäivän aikana. Ministeri käänteli päätään, kun yleisö huomautti tästä seikasta.

— Kyllä koulukierrokset ovat olleet paras tie nuorten kanssa vuorovaikuttamiseen.

Pekonen kannusti ihmisiä kysymään palveluiden perään.

— Miksi esimerkiksi ennaltaehkäisevistä palveluista pitäisi tinkiä ja miksi kirjastoilta ei pitäisi löytyä uusia isotekstisiä kirjoja 96-vuotiaille? Hyvinvoiva ihminen on hallitusohjelman mukaisesti hyvinvoivan yhteiskunnan tekijä.

Ministeri katsoi lämmöllä hyvinvoinnin ja kulttuurin yhteistyötä.

— Uudessa lastensairaalassa kulttuuri näkyy, hän kiitti ja vakuutti, että suomalaisten järjestöjen eli niin sanotun kolmannen sektorin merkitys osallisuuden rakentamisessa on tärkeä.

Ella Karttunen

80-vuotias Irma Eskola oli tullut tarkastamaan, mitä uudella hallitusohjelmalla on annettavaa ikäihmiselle. Vieressään poika, työterveyslääkäri Petri Pekkola.
80-vuotias Irma Eskola oli tullut tarkastamaan, mitä uudella hallitusohjelmalla on annettavaa ikäihmiselle. Vieressään poika, työterveyslääkäri Petri Pekkola.

Kirjastokierroksella halutaan vuorovaikutusta

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen kirjastokiertue toi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen Kotkaan tiistaina. Yleisötilaisuus keräsi pääkirjastolle viitisenkymmentä kuulijaa, joista kymmenkunta evästi Pekosta ja hallituksen muita ministereitä toiveillaan.

— Hallitus haluaa vahvistaa kansalaisluottamusta ja lisätä vuoropuhelua. Tarkoituksena on saada vuorovaikutusta asioiden valmisteluun, ministeri Pekonen kertoi.

Konkretiaksi hän nimesi, että seitsemänkohtainen hallitusohjelma yhdistää sukupolvien välistä ymmärrystä ja yhteisöllisyyttä.

— Tilanne on haastava, tavoitteenamme on 75 prosentin työllisyysaste, Aino-Kaisa Pekonen sanoi. Hän muistutti, että kantimena hallitusohjelmassa on, että talous on ihmistä varten — ei toisinpäin.

Hyvinvointitalousteema sai ihailua

Hiilineutraalin Suomen saamisen vuoteen 2033 mennessä Pekonen veti hallitusohjelman mukaisesti kärkeen.

— Suomi on nyt EU-puheenjohtajuuskautena esillä kokoaan suurempana osana maailmaa. Voin ilolla kertoa, että Suomen hyvinvointitalousteema on saanut jo ihailua ministeritapaamisissa.

— Myös turvallisen oikeusvaltion olemus on osa ohjelmaa, samoin koulutuksen ja kotimarkkinoiden tuki elinvoiman kehittämisessä. Työllisyysasteen saavuttamisessa osatyökykyisten ja maahanmuuttotaustaisten asema on merkittävä, ministeri kertasi.

Hän painotti niin sote- kuin sotu-uudistusten merkitystä.

— Sosiaaliturvan kohdalla ikäihmisten, yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden toimeentulo ovat kohteemme. On ollut ilo kertoa, että jo hallituksen alkumetreillä pienituloisimpien eläkeläisten toimeentuloon on saatu oikaisua.

Ella Karttunen

Sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekonen kävi 200-sivuisen hallitusohjelman läpi 20 minuutin puheenvuorossa.
Sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekonen kävi 200-sivuisen hallitusohjelman läpi 20 minuutin puheenvuorossa.

Jokaisen pitää saada opiskella niin halujensa mukaan

Hallitusohjelman strategian seitsemäs kohta on osaamisen, sivistyksen ja innovaation Suomi.

— Jokaisella suomalaisella pitää olla mahdollisuus opiskella niin paljon kuin rahkeet riittävät, ministeri tiivisti.

20 minuuttiin pakattu hallitusohjelma poiki yleisöstä tiukan kysymyksen:

— Mistä kaikkeen tähän raha, mieshenkilö pohti.

— Ai tupo? Niin, ehkä on parasta, etten tästä asiasta sano mitään, vaikka muut teidän terveiset vien eteenpäin.

Muokattu 13.8. klo 20.17. Kirjoitusvirhe korjattu otsikosta.

Muokattu 12.8. klo 22.45. Kirjoitusvirhe korjattu artikkelista.

Täsmennetty keliakian ruokavaliokorvaus lausetta.