Etelä-Kymenlaaksossa myydään hyvää kebablihaa — Tutkimusten perusteella hygieeninen laatu on kunnossa

Näytteitä otettiin pizzerioista, grilleistä ja kebabravintoloista helmikuun ja elokuun välisenä aikana.

Raimo Eerola

Etelä-Kymenlaaksossa tarjottava kebabliha on hyvälaatuista. Lihanäytteitä otettiin 20 ravintolasta helmikuun ja elokuun välisenä aikana.
Etelä-Kymenlaaksossa tarjottava kebabliha on hyvälaatuista. Lihanäytteitä otettiin 20 ravintolasta helmikuun ja elokuun välisenä aikana.

Etelä-Kymenlaaksossa myytävän kebablihan hygieeninen laatu on hyvä. Tieto selviää Kotkan ympäristöterveydenhuollon palveluyksikön ja Haminan terveysvalvonnan tekemässä tutkimuksessa, jossa selvitettiin Etelä-Kymenlaakson kebabravintoloissa, pizzerioissa ja grilleissä tarjottavan kebablihan hygieenistä laatua.

Lisäksi selvitettiin, mistä alueella tarjottava kebabliha on peräisin, kuinka kebab valmistetaan, miten sitä säilytetään ja käsitellään ravintoloissa ennen tarjoilua.

Valvonta-alueisiin kuuluvat Hamina, Virolahti, Miehikkälä, Kotka ja Pyhtää. Näytteitä otettiin pizzerioista, grilleistä ja kebabravintoloista helmikuun ja elokuun välisenä aikana.

Yhteensä 20 näytettä

Näytteitä otettiin yhteensä 20 kappaletta. Yhdessä ruokapaikassa otettiin näytteeksi jauhelihasta itse valmistettua kebabia, 15 kohteessa kaupallisesta, pakastetusta vartaasta kypsentämällä valmistettua kebabia ja kolmessa kohteessa valmiita, kypsiä kebablastuja.

Yhdessä kohteessa käytetään sekä kebabvartaista valmistettuja että valmiita, kypsiä suikaleita. Toimijalla ei ollut tietoa kumpaa oli tarjolla tarkastushetkellä.

Kaikki näytteeksi otetut kebabit oli valmistettu naudanlihasta, jonka alkuperämaa oli ruokapaikasta riippuen Suomi, Alankomaat, Puola tai Tanska. Tosin kaikki toimijat eivät tienneet lihan alkuperämaata.

Lihan säilyvyydessä arviointivirheitä

Lihan käsittelyolosuhteet olivat pääsääntöisesti kunnossa. Yksittäistä syytä heikentyneeseen hygieeniseen laatuun kolmasosassa näytteitä ei pystytty osoittamaan.

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että toimijat arvioivat kypsän kebablihan säilyvän pitempään kuin se todellisuudessa säilyy. Tutkijoiden mukaan toimijoiden tulisikin omavalvonnassaan ottaa huomioon, kuinka kebablastujen valmistus ja jäähdytys vaikuttaa niiden säilyvyyteen.

Säilyvyys on hyvä todentaa omavalvontanäytteitä tutkituttamalla, koska heikentynyt hygieeninen laatu voi olla vaikea havaita aistinvaraisesti. On huomioitava myös, että esimerkiksi suojakaasuun pakattu valmis, kaupallinen kebablastu säilyy avatussa pakkauksessa huomattavasti huonommin kuin avaamattomassa pakkauksessa.

Elintarvikealan toimija on vastuussa tarjoilemastaan tuotteesta, joten ravintoloiden on hyvä käydä läpi koko kebabin hankinta-, valmistus-, jäähdytys- ja säilytysprosessi sekä pitää kirjaa lämpötiloista kaikissa eri vaiheissa.

Lihavartaasta vuoltuja lastuja

Kebab tarkoittaa Suomessa useimmiten lihavartaasta vuoltuja lastuja, joita tarjoillaan esimerkiksi riisin kanssa tai pitaleivän täytteenä. Vartaiden liha on tyypillisesti peräisin lampaasta, naudasta, siasta tai kanasta.

Kypsennyksen alussa varras on yleensä jäinen. Vartaan kypsentäminen tehdään hitaasti lämmönlähteellä ja kypsynyttä lihaa vuollaan vartaan pinnasta. Ruokapaikkojen on mahdollista ostaa myös valmiita, kypsiä kebablastuja.

Luetuimmat