Kaksi syytettyä vapaalle odottamaan tuomiota suuressa huumejutussa

Hovioikeuden mukaan vangitsemisen jatkamiselle ei ollut riittävästi perusteita.

Itä-Suomen hovioikeus on kumonnut kahden huumerikoksista syytetyn miehen vangittuna pitämisen. Jutussa on syytettynä kaikkiaan 14 miestä. Syyttäjän mukaan kotkalaismiehen johtama huumeliiga toi maahan suuria määriä amfetamiinia ja hasista. Epäillyt rikokset tehtiin vuosina 2013—2017.

Poliisi takavarikoi tutkinnan yhteydessä yli sata kiloa huumausaineita. Syyttäjän mukaan liigalla oli kannabiskasvattamo ja kannabiksen myyntipiste Kotkan Karhulassa. Poliisi takavarikoi huumeita myös muun muassa asunnoista Kouvolassa ja Tukholmassa sekä maastokätköstä Helsingistä.

Tapauksen käräjäoikeuskäsittely päättyi Kouvolassa 10. tammikuuta 2018. Käräjäoikeus määräsi pääsyytetyn ja osan muista syytetyistä pidettäväksi vangittuina tuomion antamiseen asti. Tuomio annetaan helmikuussa. Jutun pääsyytetty pysyy edelleen vangittuna.

Hovioikeus tukeutui EIT:n linjaukseen

Muista syytetyistä kaksi valitti vangittuna pitämisestä hovioikeuteen. Kumpikin perusteli vapautusta sillä, että käräjäoikeuden pääkäsittelyn jälkeen ei ole enää vaaraa asian selvittämisen vaikeuttamisesta. Lisäksi toinen mies katsoi, että vangittuna pitäminen rajoittaa hänen mahdollisuuksia hoitaa henkilökohtaisia ja yritystoimintaan liittyviä asioita.

Hovioikeuden tiistaina antamalla päätöksellä miehet määrättiin päästettäväksi heti vapaaksi odottamaan käräjäoikeuden tuomiota. Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen. Syyttäjä oli vastustanut vapaaksi päästämistä, sillä asiaan liittyy useita vapaana olevia epäiltyjä. Tämän vuoksi vangitsemisen edellytyksenä oleva vaikeuttamisvaara on yhä olemassa.

Hovioikeus viittasi perusteluissa muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) käytäntöön. EIT on lausunut, että rikostutkinnan vaikeuttamisen riski pienenee merkittävästi sen jälkeen, kun todisteet on koottu, tutkinta päätetty ja syyte nostettu. Tämän jälkeen vapauden menetyksen perusteet on tutkittava entistä tarkemmin.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden päätöksessä ei ole yksilöity, millä tavalla miehet voisivat vielä vaikeuttaa asian selvittämistä. Hovioikeuden mukaan myöskään syyttäjä ei pysynyt osoittamaan riittävästi näyttöä vangitsemisen jatkamiselle.