Kotkan yhteiskäyttöautokokeilu jatkuu ja laajenee — Kuka tahansa voi vuokrata sähköauton käyttöönsä vaikkapa tunniksi

Jussi lopperi

Kuvituskuva.

Kotkan yhteiskäyttöautokokeilua jatketaan tänä vuonna. Samalla autojen käyttö avautuu kaikille ulkopuolisille.

Sähköautojen yhteiskäyttöä testattiin viime vuonna. Päivisin autot olivat kaupungin käytössä. Iltaisin ja viikonloppuisin autoja vuokrattiin myös pilottiryhmään kuuluneille asukkaille ja yrityksille.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk selvitti kutakuinkin vuoden kestäneen kokeilun tuloksia vuoden 2018 päätteeksi. Selvityksen mukaan yhteiskäyttö sujui kokeiluun osallistuneiden kannalta hyvin. Autoilla olisi kuitenkin voinut olla enemmän ulkopuolista käyttöä.

Yhteiskäyttöautoilulla halutaan lisätä autojen käyttöastetta. Suomessa kaikkien autojen käyttöaste on viiden prosentin luokkaa, joten suurimman osan ajasta menopelit nököttävät pysäköityinä. Sataan prosenttiin käyttöastetta on kuitenkin hankala saada.

— Jos käyttöaste menee yli 35 prosentin, se alkaa jo aiheuttaa hankaluutta siinä, miten autot ovat saatavilla, kertoo Kotkan vs. kehitysjohtaja Toni Vanhala.

Sähköautoilulla Kotkan kaupunki on myös halunnut kehittää autokantaa ympäristöystävällisemmäksi.

Tietoa tulossa kaupungin nettisivuille

Kokeilun aikana sähköauton vuokraaminen maksoi 8 euroa tunnilta. Vuorokauden vuokraushinta oli 50 euroa. Auto varattiin käyttöön OP Kulku -mobiilisovelluksella, joka toimi myös avaimena autoihin.

Nyt kokeilun jatkamisesta on päätetty. Infoa yhteiskäyttöautojen vuokraamisesta on luvassa Kotkan kaupungin nettisivuille. Nyt sitä löytyy jo Kotkan Facebook-sivuilta ja OP:n yhteisautopalvelun sivuilta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset