American diner Fresno avaa ovensa Kotkassa helmikuussa

Entisen Villaggion tiloissa tarjoillaan pian burgereita, pihvejä ja muita amerikkalaisia ruokia.

Linda Varoma

Arto Korhonen ja Miika Mertamo ovat olleet ravintolalalla pitkään.
Arto Korhonen ja Miika Mertamo ovat olleet ravintolalalla pitkään.

Kotkaan tulee uusi ravintola nimeltään Fresno. Yrittäjät Arto Korhonen ja Miika Mertamo luonnehtivat Fresnoa american dineriksi. Entisen ravintola Villaggion tiloihin tuleva ravintola on tarkoitus saada yläkerran osalta auki 7. helmikuuta. Alakerta avataan mahdollisesti myöhemmin.

Ravintolan keittiömestarina toimiva Korhonen kertoo, että Fresno on kaupunki Kaliforniassa ja ravintola peilaa alueen ruokakulttuuria.

— Amerikkalaiset ravintolat mielletään usein pelkiksi burgeripaikoiksi. Meiltä löytyy niitäkin, mutta myös pihvejä ja salaatteja ja kaikkea amerikkalaista, Korhonen kuvailee.

Korhonen pitänyt amerikkalaisesta keittiöstä aina. Hänen mielestään amerikkalaisen keittiön ytimessä on reilut annoskoot sekä pitkät haudutusajat.

— Amerikkalaiset eivät ole itse keksineet juuri mitään, vaan sinne on mennyt porukkaa ja heidän ruokiaan on modifioitu amerikkalaiseksi. Haluamme myös palvella amerikkalaiseen tyyliin, eli mahdollisimman hyvin ja pitkälle, Korhonen kuvailee.

Yrittäjät haluavat tehdä Fresnosta kaikille sopivan rennon paikan. Pihvinrakastajien kanssa samassa ravintolassa voivat viihtyä myös vegaanit ja burgereita saa gluteenittomana. Toiveissa on ylipäätään suomalaisen ravintolakulttuurin edistäminen.

— Haluamme pitää ravintolaa auki joka päivä, sillä esimerkiksi sunnuntai on maailman parasta aikaa lähteä perheen kanssa syömään, Korhonen toteaa.

Ravintolat myös Hämeenlinnassa ja Lahdessa

Korhonen ja Mertamo kertovat, ettei heillä ole Kotkaan mitään erityissuhdetta. Miehet eivät omien sanojensa mukaan tiedä kaupungista juuri mitään, mutta Kotkasta löytyi tietyt kriteerit täyttävä liiketila.

— Tärkeimmät niistä ovat paikan koko, läheisyys keskustasta ja sopiva vuokrataso. Perusfasiliteetit olivat tällä kunnossa, kuten keittiöilmastointi. Loput saadaan muokattua meille sopiviksi, Mertamo sanoo.

Korhonen ja Miika Mertamo omistavat yhdessä Outi Mertamon kanssa entuudestaan kaksi ravintolaa. Fresno-nimiset ravintolat löytyvät myös Hämeenlinnasta, johon ravintola perustettiin vuonna 2011, ja Lahdesta, jossa ravintola on toiminut vuodesta 2015. Yrittäjät ovat itse Hämeenlinnasta.
Ruokalista kaikissa ravintoloissa on sama.

— Lahti on ollut meille haastava paikka, siellä on niin paljon tarjontaa. Toivottavasti Kotkassa pääsemme heti ytimeen, Korhonen tuumii.